hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Kész a mesterséges térd, kinyomtatható

A hvg.hu szerint a jelenleg használt orvosi lemezek helyett a jövőben 3D-nyomtatással készülő térdlemezeket kaphatnak a betegek – feltéve, hogy minden kísérleti műtét jól sikerül.

Gyorsabbá és biztonságosabbá válhat a térdízületi bántalmakban szenvedő betegek kezelése, köszönhetően a brit Bath-i Egyetem kutatóinak, akik egy újfajta, 3D-nyomtatással előállítható térdprotézist fejlesztettek ki – írta meg a BBC nyomán a lap.

A sípcsont felső részét érintő beavatkozás (high-tibial osteotomy, HTO) során a 3D-nyomtatott lemezeket úgy építik be a beteg térdébe, hogy az kiigazítja annak tartását. Mindezt a tesztek alapján jóval stabilabban teszi, mint a jelenleg rendelkezésre álló orvosi lemezek, és a terhelést is jobban bírják.

Fontos, hogy az elkészített anyag nem a hagyományos értelemben vett térdprotézis, ugyanis ez a térd súlyeloszlását hivatott javítani a fájdalom csökkentése érdekében. Hogy kiderüljön, mekkora korrekcióra van szükség, a beteg térdéről röntgen- és CT-felvételt készítenek az orvosok, írja a lap. A kapott eredmények alapján a 3D-nyomtató elkészíti az implantátumot. Ezt csapok segítségével rögzítik a beteg sípcsontjához.

A HTO-lemezeket korábban 28 beteg adatai alapján egy számítógépes szimulációval is tesztelték, és minden eredmény megfelelő volt az alkalmazásához. Jelenleg a technológia tesztelése zajlik.

Peggy und Marco Lachmann-Anke képe a Pixabay-en
Peggy und Marco Lachmann-Anke képe a Pixabay-en

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink