hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Itt vannak az egy milliméternél is kisebb, beültethető chipek

Az amerikai Brown Egyetem mérnökei a chipeket úgy alakították ki, hogy be lehessen ültetni akár több példányukat az emberi testbe, írja a hvg.hu.

Az újfajta megközelítéssel az eszközök nemcsak továbbítani képesek az adatokat, hanem fogadni és feldolgozni is – derül ki a Nature tudományos folyóirat publikációjából.

Jihun Lee, a Brown Egyetem mérnöke szerint a fejlesztés sokat lendíthet a vezeték nélküli érzékelők fejlődésén. Ezek azért kapnak nagy figyelmet, mert képesek folyamatos, valós idejű fiziológiai információkat szolgáltatni például az olyan biokémiai markerekről, amelyek mondjuk a verejtékben, a nyálban vagy a könnyben vannak jelen. Az ilyesmi nagy segítség lehet az orvosok számára, akik így folyamatosan láthatják egy betegük állapotának alakulását.

Lee szerint minden egyes szenzor az agy idegsejtjeit utánozza, amik az elektromos aktivitás segítségével kommunikálnak. Az eszközök észlelik az elektromos kiugrásokat (tüskéket), majd ezeket az adatokat vezeték nélkül, valós időben, rádióhullámok segítségével továbbítják, miközben alig-alig igényelnek energiát.

Az érzékelőket a testen kívülről, vezeték nélküli módon látnák el annyi energiával, amennyi a működésükhöz feltétlenül szükséges, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!