hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Innovatív módszer a tumorok elleni küzdelemben

A Nature Biotechnology folyóiratban jelent meg egy kínai kutatócsoport cikke, amelyben az ONCOTECH nevű onkológiai módszer működését írták le.

Az ONCOTECH egy kombinált eljárás, amelynek során az onkolitikus vírusterápiát és az adoptív T-sejt terápiát egyszerre alkalmazzák a tumorok eliminálására. A technika lényege, hogy a tumorokat megfertőzni és elölni képes vírusokat (onkolitikus adenovírusokat) sikerült a T-sejtek felszínére csatlakoztatni.

A terápia során a vírusok képesek bejutni a tumorsejtekbe, és a PD-L1 útvonalat befolyásolva elindítják az onkolízist, míg a T-sejtek citotoxikus hatást váltanak ki, és citokineket termelnek.

A kutatócsoport a technikát több rákos egérmodellen, így melanóma, tüdőrák, hasnyálmirigyrák és glioblasztóma modelleken, sőt, humán eredetű organoidokon is tesztelte. Az eredmények szerint a tumorok növekedésének gátlása a kombinált módszerrel sokkal hatásosabb volt, mintha a két eljárást önmagukban alkalmazták volna, és terápia következtében az egerek túlélése szignifikáns mértékben meghosszabbodott.

Forrás: Yuxuan Chen et al, An oncolytic virus–T cell chimera for cancer immunotherapy, Nature Biotechnology (2024). DOI: 10.1038/s41587-023-02118-7

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink