Így változik a bél egészsége a különböző étrendek miatt
Amerikai kutatók óriási adatkészleten vizsgálták meg, miként alakul a bél mikrobioma, ha különböző módon táplálkozik az ember, írja a hvg.hu.
A lap szerint a Nature Microbiology című tudományos folyóiratban megjelent publikáció szerint összesen 21 561 ember biológiai mintáját vizsgálták meg a kutatók, hogy feltárják, a különböző típusú étkezések miként hatnak az emberi emésztőrendszerre. Megállapították: a főbb élelmiszercsoportokat, például húst, tejtermékeket, gyümölcsöket és zöldségeket tartalmazó, vagy azokat épp kizáró étrendek nyomot hagynak a bél mikrobiomában.
A megállapítás szerint bár a vegán és vegetáriánus étrendet követők táplálkozása egészségesebb volt, mint a mindenevőké, a bél mikrobioma utóbbiaknál mutatott nagyobb változatosságot. A kutatók megjegyzik: bár ez elsőre azt sugallja, hogy a mindenevők bélrendszere egészségesebb, a nagyobb diverzitás önmagában nem jelenti azt, hogy a bélflóra egészségesebb is. Ennek oka, hogy a különböző baktériumok eltérő hatással vannak a szervezetre, ezzel együtt pedig az egészségre is. Előfordulhat például, hogy a nagyobb diverzitásban több a rossz baktérium, mint a jó.
A kutatók azt is megállapították, hogy a különböző étrendek egyedi mintázatot mutatnak a bél mikrobiomában. A mindenevők esetében például a húsemésztéséhez kapcsolódó baktériumok nagyobb mennyiségét találták meg, például az Alistipes putredinist. Ugyanakkor olyan baktériumok is nagyobb mennyiségben vannak a bélrendszerükben, mint például a Ruminococcus torques vagy a Bilophila wadsworthia, amelyekről korábban már megállapították, hogy gyulladásos megbetegedésekhez, vagy épp a rák kialakulásához kötődnek.
A kutatók megállapították, hogy a hús vagy a tej elhagyása önmagában még nem jelent egészségesebb mikrobiomot, ha a táplálkozás ezzel egyidejűleg nem tartalmaz több, rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt.