hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Időskorban segít az agy egészségének fenntartásában az aktív zenélés

Az éneklés szintén összefüggött az agy jobb egészségi állapotával, bár ez a kórusban vagy csoportban való részvétellel kapcsolatos egyéb szociális tényezőinek is betudható.

Az International Journal of Geriatric Psychiatry folyóirat közölte a University of Exeter kutatóinak cikkét,  amelyben a PROTECT felmérés eredményeit közölték. Ebben a több mint 25 ezer 40 év feletti brit felnőtt által kitöltött internetes kérdőívben a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan befolyásolja a kognitív funkciókat az aktív zenélés (hangszeren játszás vagy kórusban éneklés).

Az eredmények szerint a hangszeres játék, különösen a zongorázás asszociációt mutat a memóriafunkciók és az összetett feladatok megoldására való képességgel, az úgynevezett végrehajtó funkciókkal.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy minél idősebben játszik valaki a hangszeren, a zenélés relatíve annál nagyobb előnyökkel jár. Az eredmények szerint az éneklés szintén összefüggött az agy jobb egészségi állapotával, bár ez a kórusban vagy csoportban való részvétellel kapcsolatos egyéb szociális tényezőinek is betudható.

Forrás: The relationship between playing musical instruments and cognitive trajectories: Analysis from a UK ageing cohort, International Journal of Geriatric Psychiatry (2024). doi.org/10.1002/gps.6061

Shawn Gaske képe a Pixabay-en
Shawn Gaske képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink