hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Hosszan tartó idegi elváltozásokat okozhat serdülőknél a rohamivás

A Pennsylvania State University kutatói a Neuropharmacology folyóiratban megjelent tanulmányukban állati modellszervezeteken végzett vizsgálataik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy különösen a serdülők és fiatal felnőttek körében a nagy mértékű alkoholfogyasztás a neuronok permanens diszregulációját válthatja ki.

Ebben az életkorban az agy még mindig fejlődési fázisban van, és a magyarul rohamivásnak vagy nagyivásnak nevezett “binge drinking” hosszan tartó elváltozásokat okoz az agy szignalizációs és kommunikációs hálózataiban.

A többi közt a döntéshozásért és kockázatok mérlegeléséért felelős prefrontális kéreg fejlődése 25 éves korig tart. A kutatók nagyjából a fiatal felnőtteknek megfelelő életkorú egereken végzett vizsgálatai szerint  az agyban a neurotranszmitterek kibocsátásának szabályozásáért felelős szomatosztatin neuronok permanens diszregulációját figyelték meg, amely akkor sem állt helyre, ha az állatok abbahagyták az etanol fogyasztását.

Forrás: Avery R. Sicher et al, Adolescent binge drinking leads to long-lasting changes in cortical microcircuits in mice, Neuropharmacology (2023).

tookapic képe a Pixabay-en
tookapic képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink