hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

 

Hallgassa meg Freund Tamást!

Az emberi agy kutatásában élen járó magyar felfedezések legújabb eredményeit ismerhetik meg az érdeklődők Freund Tamás Agy-díjas idegtudós 2012. november 6-án, kedden 16 órakor kezdődő nyilvános előadásán. Az MTA Székházában tartandó eseményen való részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

Az előadás címe: Az agy belső kábítószere, vagyis az endokannabinoidok szerepe a tanulásban, valamint a szorongás és az epilepszia kórfolyamataiban. Az eseményen való részvételhez előzetes regisztráció szükséges .

Mindössze 10-12 éve fedezték fel az idegsejtek közötti kommunikáció egy új típusát, amelyben az agy által termelt kannabisszerű anyagok játszanak központi szerepet. Ezek az ún. endokannabinoidok az idegsejtek közötti kapcsolatért felelős szinapszisokban egy visszajelentő mechanizmust működtetnek, amelynek során az impulzust fogadó (posztszinaptikus) sejtek aktivitásfüggő módon képesek az impulzust továbbító (preszinaptikus) idegvégződésekből az ingerületátvivő anyag felszabadulását gátolni.

Részben laboratóriumunk eredményei alapján ma már tudjuk, hogy ez a finomszabályozó rendszer, amely az agykéregben elsősorban egy gátló (gamma-aminovajsav, azaz GABA) és egy serkentő ( glutamát) transzmitter anyag felszabadulását akadályozza meg, központi szerepet játszik a tanulási és memóriafolyamatok szabályozásában, a szorongásos és epilepsziás kórképek kialakulásában, valamint a drogfüggőséghez vezető idegi plaszticitási folyamatokban, közli az MTA honlapja.


(forrás: MTA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink