hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Hajlamossá tesz a dohányzás a hasi zsír kialakulására

A Telex szerint a Koppenhágai Egyetem kutatói mendeli randomizáció segítségével megvizsgálták, hogy a dohányzás növeli-e a hasi zsír mennyiségét.

A mendeli randomizáció (MR) egy olyan módszer, amely egy gén különböző változatainak felhasználásával vizsgálja azt, hogy egy külső esemény mennyiben felelős egy betegség kialakulásáért, mennyire okozója a betegségnek. Az MR egyesíti a különböző genetikai vizsgálatok eredményeit, hogy ok-okozati összefüggést keressen a kitettség (ebben az esetben a dohányzás), illetve az eredmény (a megnövekedett hasi zsírtartalom) között.

Az Addiction szaklapban megjelent tanulmány szerint mind a dohányzás elkezdése, mind az egész életen át tartó dohányzás növelheti a hasi zsírt, különösen a zsigeri zsírt: ez a belső szervek közötti zsírfelhalmozódásra utal, amely összefüggésben áll a szívbetegség, a cukorbetegség, a sztrók és a demencia magasabb kockázatával.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a korábbi vizsgálatok nem voltak olyan pontosak, mint ez, mivel sok tényező befolyásolhatta az eredményüket. Ez a kutatás genetikai variációkat vizsgált, így jobban szabályozza ezeket a változókat. A kutatók olyan faktorokat is figyelembe vettek, mint az ADHD megléte, az alkoholfogyasztás, a társadalmi-gazdasági állapot vagy a kockázatvállalás mértéke – ezek első blikkre nem feltétlenül függenek össze a vizsgált témával, de változtathatják az eredményeket a dohányzástól függetlenül is, írja a Telex.

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink