hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Ha keveset alszik, az oltás sem hat megfelelően

Az InfoStart szerint főként fiatal férfiaknál figyelték meg, hogy kevésbé hatékony náluk az oltás, ha éjjel keveset pihennek.

Akik hat óránál kevesebbet alszanak éjjelente, azoknál az antitestszint maximuma is csak arra a szintre képes eljutni, ami a többi oltott esetében a koronavírus elleni vakcina felvételét két hónappal követő, már csökkenő antitestszámmal jellemezhető – írja a The Guardian.

Karine Spiegel, a lyoni Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Intézet munkatársa kollégáival hét olyan vizsgálat eredményeit elemezte és strukturálta, amelyekben az embereket influenza, valamint hepatitis A és B vírusok ellen oltották. Összehasonlították az éjszakánként hét-kilenc órát – ez az egészséges felnőttek számára ajánlott mennyiség – és az éjszakánként hat óránál kevesebbet alvó személyek ellenanyagválaszát.

A Current Biology hasábjain publikált eredmény szerint erős bizonyíték van arra, hogy azoknál a férfiaknál, akik kevesebb mint hat órát alszanak éjjelente, gyengébb az immunreakció a vakcinákra. Nők esetében nem ennyire egyértelmű a helyzet, közli a lap.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink