hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Emlőrák-terápiás klinikai vizsgálatot indít a Semmelweis Egyetem

A klinikai vizsgálat során az előrehaladott, áttétes emlőrákkal élők számára elérhető biológiai kezelések összehasonlító elemzését végzik el, írja a PharmaOnline.

Széles körű, karok és klinikák közötti egyetemi összefogásnak köszönhetően kezdődik meg az a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika Onkológiai Profiljának vezetésével kidolgozott akadémiai klinikai vizsgálat, amely keretében az előrehaladott, áttétes emlőrákkal élők számára elérhető biológiai kezelés eltérő beadási formáinak összehasonlító egészséggazdaságtani elemzését végzik majd el betegközpontú mérőeszközök alkalmazásával, mindemellett a betegek a klinikai vizsgálat keretein belül részt vesznek egy komplex rehabilitációs programban is. A Dank Magdolna Onkológiai Profilvezető, egyetemi tanár vezette Gyógyszer és Betegbiztonsági Kutatócsoport tudományos szimpóziumon mutatta be a vizsgálat célját és menetét az egyetem, illetve a hazai onkológiai centrumok szakembereinek, bízva abban, hogy utóbbiak együttműködésével sikerül a megfelelő számú beteget bevonni a vizsgálatba – olvasható a PharmaOnline-on.

Betegtoborzási fázisba ért az a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika, Onkológiai Profilja által kezdeményezett és szervezett akadémiai klinikai vizsgálat, amely célja, hogy a HER-2 pozitív, lokálisan előrehaladott, műtétre nem alkalmas, vagy áttétes emlőrákkal élő betegek számára már elérhető, intravénásan adható biológiai kezelést összevessék a hazánkban még nem forgalmazott, ugyanazon hatóanyagokat fix dózisban tartalmazó bőr alá adható injekciós formával egészséggazdaságtani szempontokat, betegpreferenciát és egyéb betegközpontú mérőeszközöket figyelembe véve. Vizsgálják azt is, hogy a különböző formában adagolt gyógyszerek miként hatnak a betegek  életminőségére és általános állapotára, melyik beadási módot részesítik előnyben a páciensek.

Dank Magdolna, a vizsgálat vezetője beszédében azt emelte ki, hogy a kutatás tervezésekor mennyi értékes hozzájárulást, a vizsgálati protokollt új irányba terelő szempontot kapott a bevont kollégáktól – többek között Sebők Szilvia főgyógyszerésztől, az Egészségtudományi Kar szakembereitől, így Pálfi Erzsébet docensnőtől, illetve a pszcihológusoktól, vagy épp Kaló Zoltán professzortól –, valamint a betegszervezetektől.

Dank Magdolna (Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem)
Dank Magdolna (Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem)

A Gyógyszer és Betegbiztonsági Kutatócsoport megalakulásáról és a klinikai vizsgálat tervezett menetéről szólva Balázs Máté Ádám projektvezető elmondta, hogy a másfél-két éves előkészítés után megkapott hatósági engedélyt követően 2023. november végén vonták be az első betegeket a 18 hónaposra tervezett vizsgálatba. A tervek szerint 5-10 fős csoportokban vonnák be a betegeket, az első 45-öt április végéig, az év második felében pedig a fennmaradó 45-öt. A betegek hat hónapon keresztül vennének részt a vizsgálatban, majd ezt követően értékelnék ki az eredményeket. A vizsgálat sikeréhez szeretnénk kérni az ország onkológiai centrumainak segítségét a potenciálisan alkalmas betegek adott időre szóló átirányításában annak érdekében, hogy meglegyen szükséges résztvevőszám – mondta Balázs Máté Ádám.

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

Megemlítette azt is, hogy a vizsgálat kapcsán a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika Onkológiai Profilja útnak indítja a James Lind Tehetséggondozó Programot is, amely keretében az egyetemi és a partnerintézmények klinikai vizsgálatokban való részvétel iránt érdeklődő rezidens és kezdő szakorvos kollégái számára szerveznek majd elméleti és gyakorlati képzéseket.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink