hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Emberi szívsejtekkel hajtott biohibrid hal

Egy közös kutatás keretében emberi szívizomsejtekkel hajtott biohibrid halat hoztak létre a Harvard és az Emory Egyetem tudósai. A látszat ellenére a projekt nem a robottechnológia megreformálását célozza meg, írja a GyártásTrend.

Együttes erővel hoztak létre egy emberi szívizomsejtekkel mozgatott, biohibrid halat a Harvard és az Emory Egyetem munkatársai. A meglehetősen furcsa szerzet farokúszójának mindkét oldalán egy-egy rétegnyi szívsejt található. Amikor az egyik oldal összehúzódik, a másik szétfeszül, és megnyit egy, a mechanikus mozgásra érzékeny ioncsatornát. Amikor ez bekövetkezett, ionok árasztják el a járatot, és ez ismét kontrakciót idéz elő a kitágult területen.

Forrás: Michael Rosnach, Keel Yong Lee, Sung-Jin Park, Kevin Kit Parker

A kutatók egy speciális pacemakert is integráltak a teremtménybe, amely képes szabályozni a spontán összehúzódások ritmusát. Az ütemező eszköz és a sejtek összjátéka végül is ellenőrzött mederben tartott ficánkolásra készteti a farokúszót. Az új rendszer a biohibrid halat állítólag 100 napig tudja folyamatos mozgásban tartani.

Érdekesség, hogy a sejtek érésével párhuzamosan az összehúzódások erőssége és a halak végsebessége is növekedett.

Forrás: Michael Rosnach, Keel Yong Lee, Sung-Jin Park, Kevin Kit Parker

Fontos megjegyezni, hogy a Harvard és az Emory közös kísérlete nem a robottechnológia forradalmasítását célozza, hanem inkább a szív működésének mélyrehatóbb tanulmányozását segíti elő. A tudósok azt remélik, hogy kellő vizsgálódásokat követően a létfontosságú orgánum „testre szabott” és működő másolatait egyszer majd akár szervnövesztés útján is elő tudják állítani, és így a szívtranszplantációra váró betegek túlélési esélyeit radikálisan növelni tudják, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink