hirdetés
2025. július. 15., kedd - Henrik, Roland.
hirdetés

 

Eltérő étrendek hatása a MASLD kezelésében

A Nutrients folyóiratban április 3-án jelent meg a spanyol Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII kutatóinak cikke, amelyben különböző étrendek hatását vizsgálták a korábban nem-alkoholos zsírmáj betegségnek (NAFLD), újabban metabolikus diszfunkcióval összefüggő szteatózisos májbetegségnek (MASLD) nevezett, a világ népességének közel egyharmadát érintő állapot kezelésében.

A MASLD a legtöbb esetben csendben, alattomosan progrediál, és szorosan összefonódik olyan elterjedt egészségügyi problémákkal, mint az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség, végül pedig súlyosabb májbetegségekhez vezethet, beleértve a gyulladást, a fibrózist és akár a májrákot is.

Mivel egyre gyakoribbá válik és szoros kapcsolatban áll más kardiometabolikus betegségekkel, a MASLD jelentős globális egészségügyi kihívást jelent. Bár gyógyszeres kezelések is megjelennek, az életmód és az étrend megváltoztatása továbbra is a MASLD kezelésének alapja. A Nutrients folyóiratban nemrég megjelent szisztematikus áttekintés mélyrehatóan vizsgálta, hogy a különböző étrendi minták hogyan befolyásolhatják a MASLD-t és az azzal együtt járó állapotokat, és betekintést nyújtott a jobb egészségügyi eredmények elérését szolgáló hatékony stratégiákba.

A MASLD egy komplex állapot, amelyet genetikai, környezeti és életmódbeli tényezők kombinációja okoz. Diagnózisa a máj zsírosodásának jelenlétén és legalább egy kardiometabolikus kockázati tényezőn, például elhízáson, diszlipidémián, inzulinrezisztencián vagy 2-es típusú cukorbetegségen alapul. A betegek gyakran számos klinikai paraméterben mutatnak eltérést a normális határértékektől, többek között megváltozott testtömeg-indexet (BMI), derékbőséget, károsodott glükózanyagcserét (például emelkedett éhgyomri glükózszint és inzulinrezisztencia), kedvezőtlen lipidprofilokat és a gyulladásos markerek megemelkedett szintjét mutatják. Ezek az alapvető anyagcsere-zavarok rávilágítanak a holisztikus kezelési megközelítések fontosságára, amelyek nemcsak a máj egészségét, hanem az anyagcsere általános normalizálását is figyelembe veszik.

A mostani áttekintésben a 2019 januárja és 2024 szeptembere között publikált randomizált kontrollált vizsgálatok (RCT) szerepeltek, a fókuszban pedig a MASLD-ben szenvedő felnőtt betegek voltak (akár MASLD önmagában, akár olyan társbetegségekkel együtt, mint az elhízás, a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség).

A review keretében vizsgált leghatékonyabb étrendi modellek közül az eredmények szerint kiemelkedett a mediterrán étrend (MED). Ennek alapját a Földközi-tenger környékének hagyományos étkezési szokásai adják, gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, diófélékben, olívaolajban, mérsékelt mennyiségű hal és baromfi mellett kifejezetten korlátozza a vörös húsok és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Egyedülálló összetétele, amely gazdag tápanyagokban és viszonylag alacsony kalóriatartalmú, elősegíti a fenntartható fogyást és csökkenti a hasi zsír mennyiségét. Az eredmények azt mutatták, hogy a MED-alapú étrendi beavatkozások jelentősen csökkentik a testsúlyt, a BMI-t és a derékbőséget. Az antropometriai javulásokon túl a MED pozitívan befolyásolja a glikémiás anyagcserét és a gyulladásos állapotot is, ami javulást eredményez az éhgyomri glükózszintben, az inzulinban és a gyulladásos markerekben, mint például a hs-CRP. Bár több adat szükséges a májfunkcióra vonatkozóan, a korai jelek arra utalnak, hogy a MED-alapú beavatkozások javíthatják a májfunkciót azáltal, hogy csökkentik a májenzimek (például AST és ALT) és a MASLD egyéb biomarkereinek szintjét is.

A másik részletesen vizsgált étrendi minta az időszakos böjtölés (IF; intermittent fasting) módszerei voltak, ezen belül is az alternatív napi böjtölés (ADF; alternate-day fasting) és az időkorlátozásos táplálkozás (TRF; time-restricted feeding, például a 16/8 protokoll), amelyek az eredmények alapján szintén ígéretesnek tűnnek. Az IF szintén hatékony lehet az antropometriai mutatók, például a testsúly, a BMI és a testzsír javításában, valamint az éhgyomri glükóz, a trigliceridek és az LDL-C optimalizálásában, valamint a gyulladás (hs-CRP) csökkentésében. Ezenkívül a TRF, különösen a 16/8 protokoll, kifejezettebb hatást mutatott a MASLD-betegek kardiometabolikus eredményeire, és hozzájárult a májfunkció javulásához, amit a májenzimek (AST és ALT) csökkenése és a máj merevségének csökkenése bizonyít. Az IF előnyei a glükóz felhasználásában és a glükózból ketonokba történő metabolikus átállásban rejlenek, ami végső soron segít csökkenteni a májszövetekben a zsír felhalmozódását.

A MED és az IF mellett más étrendi minták is előnyösnek mutatkoztak: a magas vérnyomás kezelésére általánosan alkalmazott DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) étrendekről is kiderült, hogy csökkentik az antropometriai mutatókat és javítják az immun-metabolikus paramétereket, mint például az éhgyomri glükózszintet, az inzulinszintet és a trigliceridszintet.

A lakto-ovo-vegetáriánus étrend (LOV-D) hasonlóan mutatta az antropometriai mutatók csökkentésének és a májfunkció pozitív befolyásolásának lehetőségét a májenzimek és a fibrózis biomarkerek csökkentése révén. Ezek az étrendek a tápanyagokban gazdag ételek előnyben részesítésével és a feldolgozott termékek korlátozásával hozzájárulnak az általános anyagcsere-egészséghez, és jelentősen befolyásolhatják a MASLD kimenetelét.

Szisztematikus áttekintésünk egyértelműen rámutat a különböző étrendi beavatkozások potenciáljára a MASLD és a vele gyakran együtt járó állapotok kezelésében. Míg a mediterrán étrend és az időszakos böjt különösen ígéretesnek tűnik az antropometriai mutatók javítása, a glikémiás kontroll és a gyulladás csökkentése szempontjából, a májfunkcióra gyakorolt potenciális jótékony hatásokkal, más étrendek, mint a DASH és a lakto-ovo-vegetáriánus étrend is jelentős előnyökkel járnak.

Fontos azonban tudni, hogy ezeknek az ígéretes eredményeknek ellenére további hosszú távú tanulmányokra van szükség ezeknek a hatásoknak a megerősítéséhez és az eredmények alapjául szolgáló mechanizmusok jobb megértéséhez. Az ilyen kutatások elengedhetetlenek az étrendi protokollok optimalizálásához, valamint azok biztonságosságának és hatékonyságának biztosításához a MASLD-ben szenvedő betegek érdekében.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Mediterranean, fasting or DASH? Exploringpromisingmetabolicbenefits for management of MASLD

The Impact of Dietary Interventions on MetabolicOutcomes in MetabolicDysfunction-AssociatedSteatotic Liver Disease (MASLD) and ComorbidConditions, IncludingObesity and Type 2 Diabetes

Irodalmi hivatkozás:

JoannaMichalinaJureket al, The Impact of Dietary Interventions on MetabolicOutcomes in MetabolicDysfunction-AssociatedSteatotic Liver Disease (MASLD) and ComorbidConditions, IncludingObesity and Type 2 Diabetes, Nutrients (2025). DOI: 10.3390/nu17071257

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink