hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Eltérő Borrelia baktériumtörzsek okozhatják a Lyme-kór különböző tüneteit

A PLOS Pathogens folyóiratban jelent meg a University of Ljubljana kutatóinak tanulmánya, amely magyarázatot adhat a Lyme-kór egyedileg eltérő tüneteire.

A vizsgálatban 299 beteg kullancscsípéséből vett mintákat elemezve a betegséget okozó Borrelia burgdorferi baktérium genomjának elemzését végezték el. Az egyes mintákban a baktériumok génállományában jelentős különbségeket találtak, amelyek a baktériumok felszínén expresszálódó különböző fehérjékben nyilvánultak meg. Ezeket összepárosítva a betegek tüneteivel a kutatók arra jöttek rá, hogy a fehérjék bizonyos típusai a szervezetben való jobb terjedési képességgel asszociálhatók.

Ez a hatékonyabb terjedés általában sokkal súlyosabb tüneteket okoz, mivel a baktérium akár az idegrendszerbe vagy az ízületekbe is képes behatolni. A kutatók szerint ez az első lépés egy sokkal kiterjedtebb Lyme-kór kutatás felé, amelyben remélhetőleg azt is sikerül majd tisztázni, hogyan képes a baktérium kijátszani az immunrendszert, illetve miért lappanghat egyes esetekben a betegség hónapokig, vagy akár évekig.

Forrás: Jacob E. Lemieux et al, Whole genome sequencing of human Borrelia burgdorferi isolates reveals linked blocks of accessory genome elements located on plasmids and associated with human dissemination, PLOS Pathogens (2023). DOI: 10.1371/journal.ppat.1011243

Photo by Erik Karits on Unsplash
Photo by Erik Karits on Unsplash

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink