hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

 

Először klónoztak emberi embriókat felnőtt szervezet sejtjeiből

Egy kaliforniai cégnek az emberi klónozási kísérletek új szintjét sikerült elérnie azáltal, hogy felnőtt szervezetben lévő sejtekből kiindulva állított elő emberi embriókat. Az eredmény gyógyászati célokat szolgál, mivel az embriókból őssejt-tenyészeteket szeretnének előállítani.

A Stemagen nevű cég (La Jolla, California, USA) korai állapotú emberi embriókat, úgynevezett hólyagcsírákat állított elő klónozással, felnőtt szervezetből kivett bőrsejtekből kiindulva. Emberi hólyagcsírákat már korábban is klónoztak, de nem felnőtt sejtekből - a Stemagen öt embriója ilyen szempontból teljesen új eredménynek számít. Az embriókat a bőrben lévő úgynevezett fibroblasztokból klónozták. Az eredményről a Stem Cells (Őssejtek) című szaklapban számoltak be a kutatók (Development of Human cloned Blastocysts Following Somatic Cell Nuclear Transfer (SCNT) with Adult Fibroblasts).
A következő lépés az, hogy a hólyagcsírák sejtjeiből embrionális őssejtvonalakat állítsanak elő, amelyeket aztán gyógyászati kísérletekre lehetne felhasználni - az embriók ilyen célú klónozását éppen ezért terápiás klónozásnak nevezik. Emlékezetes, hogy 2004-2005-ben egy dél-koreai kutató, Woo Suk Hwang és kollégái arról számoltak be a Science-ben, hogy mindezt már sikerült megvalósítani, később azonban kiderült a csalás.
Az új eredmények máris nagy vihart váltottak ki szakmai körökben, hiszen a dél-koreai eset óta ez igen érzékeny kutatási terület, s persze potenciális üzlet is.

 

Forrás: [origo] egészség

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink