hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Elkészült az emberi petefészek sejtjeinek átfogó térképe

Kutatók most először térképezték fel az egészséges petesejt kialakulásához szükséges génaktivitás mintáit, írja a Telex.

A tudósok szervdonoroktól származó petefészekszövetek elemzésével határozták meg, hogy bizonyos sejtekben mely gének aktiválódnak, és hogy ez az aktiválódás a normál petefejlődés során mikor történik meg. A kulcsfontosságú gének többek között a tüszőkben találhatók, amelyek az érett petesejtek termelésében játszanak szerepet.

A kutatók szerint ezen folyamatok jobb megértése új termékenységi kezelések előtt nyithatja majd meg az utat. Eredményeiket a Science Advances szaklapban publikálták.

A kutatók a génaktivitás különböző mintázatait azonosították a fejlődő tüszőkben található főbb sejttípusokban, például a petesejtekben és a reproduktív hormonokat termelő támogató sejtekben.

A szakértők reményei szerint egyszer majd mesterséges petefészket hozhatnak létre olyan nők számára, akik termékenységkárosító orvosi kezelésben részesültek, például kemoterápiát vagy sugárkezelést kaptak. Ezeket a petefészkeket a betegektől a kezelés előtt összegyűjtött, majd lefagyasztott szövetek felhasználásával tudják majd létrehozni, írja a Telex.

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink