hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

 

Életre kel a "Fantasztikus utazás"?

Egy 1966-os hollywoodi film, a Fantasztikus utazás óta motoszkál a köztudatban egy orvosi eszköz, ami eléggé lekicsinyíthető ahhoz, hogy "alámerüljön" a vércsatornákban és kijavítsa a test beteg sejtjeit. A Tel Aviv Egyetem tudósainak legutóbbi kutatása elérhető közelségbe hozta a megoldást, elvileg már csak három évet kell várni a mini tengeralattjáró bevetésére.

A szerkezet tervrajza és útvonalának tervezete már január elején napvilágot látott a Science magazinban dr. Dan Peer jóvoltából, aki jelenleg az egyetem Sejtkutatási és Immunológiai Tanszékének kutatócsoportját vezeti. A kutatók emberi testekben építik meg és tesztelik majd a valódi "járművet". Dr. Peer még a Harvard Egyetemen dolgozta ki az eljárást.
Az orvosi tengeralattjáró biológiai anyagokból fog elkészülni, a miniatürizált kapitány helyett új , a korábbiaknál hatékonyabb gyógyszereket fog szállítani a rákos sejtek és a hibás proteinek elpusztításához. "Laboratóriumunk biológiai nano-gépeket gyárt" - mondta dr. Peer. "Ezek a gépek adott sejteket vesznek célba. Gyakorlatilag bármilyen betegséget vagy rendellenességet okozó fehérjét megtámadhatunk vele az emberi testben. Találmányunk a betegség forrását kezeli, nem a tüneteit".
A jelenlegi tesztelések egereken zajlanak, a legfrissebb tanulmány szerint leukocitákat, fehérvérsejteket támadnak fekélyes vastagbélgyulladással küzdő rágcsálók bélrendszerében. Dr. Peer, aki találmányát következetesen tengeralattjárónak nevezi, kifejlesztett egy nano-méretű szállítóalkalmatosságot, ami úgy működik mint egy GPS rendszer, lokalizálja és célozza be a sejteket .  

Forrás: sg.hu

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink