hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Drámai módon hat a glioblasztómára egy új immunterápia

A hvg.hu ír a Mass General Cancer Center vizsgálatáról, amely szerint egy új immunterápiás eljárásdrámai módon zsugorítja a glioblasztómát.

Bár a hosszú távú hatásokat még vizsgálják, a The New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban bemutatott eredmények reményt adhatnak azoknak a betegeknek, akiknél glioblasztómát diagnosztizáltak az orvosok.

A kutatók most a CAR-T terápia – a CAR a kiméra antigén receptorok angol megfelelőjének rövidítése – felé fordultak. A megközelítés lényege, hogy az orvosok kivonják a szervezet immunrendszerének T-sejtjeit, genetikailag módosítják azokat, hogy felismerjék a daganatsejteket, majd visszajuttatják őket a beteg szervezetébe. A CAR-T terápia komoly sikereket ért el a vérrák kezelésében, és a kutatók azt remélték, hogy hasonlóan hatékony lehet a glioblasztómák ellen is – írja az Interesting Engineering.

A kutatók a T-sejteket úgy programozták át, hogy az epidermális növekedési faktor receptor (EGFR) nevű fehérje egyik mutációját figyeljék, és olyan antitesteket termeljenek, amelyek az EGFR nem mutált változatait keresik. Ezek az egészséges agyban ritkán fordulnak elő, a daganat viszont ontja őket.

A kutatók az első fázisú klinikai vizsgálat során három betegen próbálták ki a terápiát. Az egyikük egy 72 éves férfi beteg volt, aki a szokásos terápiákon esett át, de a daganata visszatért. A kísérleti kezelés után azonban alig egy nappal azt mutatta az MRI-felvétel, hogy a daganat jelentős mértékben összezsugorodott. Néhány hónappal később a betegség azonban kiújult.

Egy 57 éves nőnél hasonló volt a helyzet, nála egy hónappal a kezelés után újult ki a rák, ám egy másik 72 éves betegnél a kezelés tartósan sikeresnek bizonyult, a terápia mellékhatásai pedig enyhék voltak.

Bár ezek alapján még túl korai a CARv3-TEAM-E terápiát gyógymódként emlegetni, az eredmények meggyőző bizonyítékot szolgáltatnak arra vonatkozóan, hogy a CAR T-sejtes terápia hatásos új fegyvert jelenthet a glioblasztóma elleni küzdelemben, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink