hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Univerzális immuno-onkológiai terápia a láthatáron

Amerikai kutatók olyan immunsejteket fedeztek fel, amelyek univerzálisan, közvetlenül képesek a ráksejtek elpusztítására, közli az OTSZ Online.

A Cell folyóiratban jelent meg a City of Hope National Medical Center kutatóinak cikke, amelyben az immunsejteknek egy új típusának, az ILC2 sejteknek az onkológiai célú felhasználásáról tudósítanak. Az ILC2 sejtek (humán 2-es típusú veleszületett limfoid sejtek; human type 2 innate lymphoid cells) a szervezetben viszonylag ritkán fordulnak elő (a béltraktusban, a bőr- és tüdőszövetekben a leggyakoribbak), és az már korábban is ismert volt, hogy szerepet játszanak az allergiás reakciókra adott válaszokban. A mostani preklinikai kutatás eredményei szerint azonban a természetes ölősejtek (NK; natural killer cells) és a CD8+ T-sejtek mellett a citotoxikus immun effektor sejtek családjába tartozó ILC2 sejteknek olyan közvetlen tumorelimináló hatása is van, amely univerzálisan működik, azaz nem személyre szabott. Ez azért rendkívül fontos, mert a CAR-T sejtekkel végzett immunterápiás eljárások egyik nagy hátránya, hogy a beteg saját szervezetéből nyert immunsejteket kell felszaporítani a kezelés megkezdés előtt - ezzel ellentétben viszont az ILC2 sejtek bármilyen egészséges donorból származhatnak, vagyis a szervezeten kívül laboratóriumi körülmények között felszaporíthatók, lefagyaszthatók, majd azonnal használható késztermékként az összes betegnél alkalmazhatók.

Az ígéretes eredmények ellenére figyelmeztetnek, hogy mivel az ILC2 sejtek rákellenes funkcióit nem tisztázták kellőképpen, alkalmazásuk körül sok a nyitott kérdés.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink