hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

 

Tudomány

DNS nanodoboz

Régi vágya a gyógyszerfejlesztőknek, hogy elérjék: az általuk alkalmazott hatóanyag a test bizonyos területein hasson, és csakis ott.

Így mérsékelhetők a mellékhatások, és kevesebb gyógyszer is elegendő. Dán biológusok most e területen értek el áttörést: a hatóanyagok csomagolására és pontos célba juttatására alkalmas nanodobozokat állítottak elő.

Érdekesség, hogy az Aarhus Universitet kutatói először számítógépen tervezték meg a milliméter harminc ezred részének megfelelő méretű kockákat, amelyekre tetszés szerint nyitható fedelet is szerkesztettek. A virtuális modellt a DNS, mint láncszerű alakot felvevő vegyület ismert önszerveződő tulajdonságaira alapították: ennek lényege, hogy az örökítőanyag – az azt alkotó molekuláris építőkövek sorrendjének függvényében – origami-szerűen képes különböző szerkezeteket felvenni. Miután pedig a kutatók kiszámolták a dobozokat kialakító DNS elméleti összetételét, a gyakorlatban is előállították azokat. Kidolgozták a DNS-kapszulák sorozatgyártásának módszerét is: egyszerre százmilliót képesek belőlük egyetlen kémcsőben előállítani.

A kutatók jelenleg speciális, szintén DNS-ből készült „kulcs” segítségével nyitják és zárják a szelencéket, amelyekbe különböző enzimeket csomagoltak már sikeresen. A dobozok külső felszíne is alkalmas gyógyszerek, vagy biológiai reagensek szállítására: a biológusok ugyanis mintegy 250 olyan pontot terveztek a lapokra, amelyekhez a beteg sejtek, vagy a gyógyszerként leginkább szóba jöhető molekulatípusok kapcsolódhatnak.

FigyelőNet

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink