DNS-károsító hatású lehet a szukralóz mesterséges édesítőszer
A North Carolina State University kutatói a Journal of Toxicology and Environmental Health folyóiratban megjelent cikkükben arra a következtetésre jutottak, hogy egy széles körben használt szukralóz mesterséges édesítőszer genotoxikus hatású lehet, azaz az emésztése közben keletkező vegyület képes a DNS bontására.
A Splenda néven forgalmazott szukralóz kémiailag a kristálycukorral rokon, de néhány klóratomot is tartalmaz, és bár hatszázszor édesebb a cukornál, az emberi szervezet nem hasznosítja, így energiát nem biztosít. Ideális cukorhelyettesítő lenne tehát, csakhogy a kutatók szerint emésztése során szukralóz-6-acetát keletkezik, ami DNS-károsító (genotoxikus) hatású, ráadásul az analitikai vizsgálatból kiderült, hogy a polcról levett, emésztés előtti készítmény már nyomokban tartalmazza ezt a vegyületet. A kutatók szerint már napi egy édesített ital fogyasztása is meghaladja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által megállapított 0,15 mikrogramm/nap határértéket, és akkor még nem beszéltünk az emésztés során keletkező mennyiségről.