A mesterséges édesítőszerek növelhetik a rákkockázatot
A kutatók három mesterséges édesítőszert vizsgáltak meg, ezek 3-14 százalékkal növelték a rák kialakulásának kockázatát, írja a hvg.hu.
A Plos Medicine című tudományos lapban megjelent publikációban a kutatók azt írják, több mint 100 ezer frania önkéntestől több mint egy évtizeden át gyűjtött adatokat vizsgálták át. Ezekből azt olvasták ki, hogy a mesterséges édesítőszerek használata valóban növeli a rák kialakulásának kockázatát. Számszerűsítve ez azt jelenti: akik fogyasztják, azoknál 13-14 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki valamilyen daganatos megbetegedés.
A tudósok alapvetően három édesítőszerre fókuszáltak: az aszpartámra, a szukralózra és az aceszulfám-K-ra.
A szakemberek hangsúlyozták, hogy bár az nem egyértelmű, hogy ezek valóban rákot okoznak-e, az az adatok alapján egészen biztos, hogy megnövelik ennek a kockázatát. Az aszpartám esetében 15 százalékkal, az aceszulfám-K esetben 13 százalékkal, míg a szukralóz esetében 3 százalékkal nő ennek esélye.
A fenti eredményt úgy kapták meg, hogy figyelembe vettek más, a rák kialakulásval kapcsolatos lehetséges tényezőket is, mint például a nem, az életkor vagy a dohányzás, írja a hvg.hu.