hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

 

Csuklón hordható eszköz a Tourette-szindróma tüneteinek enyhítésére

A University of Nottingham kutatói a MedRxiv folyóiratban megjelent cikkükben mutatták be azt az új, csuklón viselhető eszközt, amely számottevő mértékben csökkenti a Tourette-szindróma tikkeléses tüneteit.

Az egyetem kutatói a Neupulse névre keresztelt eszközt a Neurotherapeutics spin-off céggel közösen fejlesztették ki. Működési elve, hogy a csuklón áthaladó medián ideg elektromos impulzusokkal történő stimulálásával olyan oszcillációt hoz létre, amely az akaratlan mozgások elnyomását eredményezi.

A 121 beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálat eredményei szerint a résztvevők tikkelési gyakorisága 25%-kal, a tikkelés intenzitása átlagosan 35%-kal csökkent. Az eszközt négy héten keresztül naponta 15 percig kellett viselniük a vizsgálat résztvevőinek, akik közül az egyik alcsoportba tartozókról videofelvételeket is készítettek a kutatók.

A Neupulse eszköz a hozzá tartozó applikációval együtt körülbelül 3 év múlva kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Forrás: Barbara Morera Maiquez et al, A double-blind, sham-controlled, trial of home-administered rhythmic 10Hz median nerve stimulation for the reduction of tics, and suppression of the urge-to-tic, in individuals with Tourette syndrome and chronic tic disorder, MedRxiv (2023).

 

Fotó: 123rf-archív
Fotó: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink