hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Csökkenti az egészségügyi rizikófaktorokat a növényi alapú étrend

Egy irodalmi áttekintés a kockázati tényezők jelentős csökkenését mutatta ki szív-érrendszeri, daganatos és anyagcsere-betegségek esetén a növényi alapú étrend követése esetén.

A PLOS ONE folyóiratban május 15-én jelent meg a Bolognai Egyetem kutatóinak cikke, amelyben egy átfogó áttekintést végeztek annak felmérésére, hogy az állati eredetű élelmiszerektől mentes, és növényekben vagy növényi eredetű élelmiszerekben gazdag étrend követése csökkenti-e a daganatos és a szív-érrendszeri betegségekhez kapcsolódó rizikófaktorokat, valamint mérsékli-e a halálozási kockázatot

A vizsgálatra azért került sor, mert a rokkantság és a halálozás két vezető oka világszerte a daganatos és a szív- és érrendszeri betegségek, és korábbi tanulmányok az étrendet ezen betegségek egyik legfontosabb módosítható kockázati tényezőjeként azonosították. Ezek a korábbi kutatások azt is megállapították, hogy az egészségtelen étrend, amelyet a só, a cukor, a finomított gabonafélék és a feldolgozott vörös húsok fokozott bevitele, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek elégtelen fogyasztása jellemez, növelik a halálozási kockázatot és a rokkantság, valamilyen fogyatékkal, súlyos betegséggel töltött életévek számát. A vegán vagy vegetáriánus étrendet számos anyagcsere-betegség, például a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kezelésére ajánlják. Az utóbbi időben pedig a növényi alapú étrend népszerűsége az állatokkal való etikus bánásmóddal, a környezet állapotával és a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségekkel kapcsolatos növekvő aggodalmak miatt is jelentősen megnőtt. Tekintettel azonban a növényi alapú étrendek hatékonyságának értékelésével kapcsolatos vizsgálatok felépítésében mutatkozó jelentős heterogenitásra, meglehetősen korlátozottak a lehetőségek az egészségre és a fent említett betegségekre gyakorolt hatásaik átfogó értékelésére.

A mostani tanulmány számos szisztematikus áttekintést, metaanalízist és egyéb review összefoglalását adja, amelyek az állati termékektől mentes étrendnek a szív-érrendszeri betegségek és a rák kockázati tényezőire, valamint az ezen betegségekkel kapcsolatos halálozási kockázat csökkentésére gyakorolt hatását vizsgálták. Ezért ebben az összefoglalásban a kutatók a növényi alapú étrendeket vették figyelembe, beleértve a vegán, az ovo-vegetáriánus, a lakto-vegetáriánus és a lakto-ovo-vegetáriánus étrendeket. A nem, az életkor, az etnikai hovatartozás, a résztvevők társadalmi-gazdasági státusza vagy az elemzett populációk földrajzi eredete nem indokolta, hogy bármilyen tanulmányt kizárjanak az összefoglalásból. A tanulmányok közötti heterogenitás csökkentése érdekében azonban kizárásra kerültek azok a vegetáriánus étrendek, amelyek csak korlátozták, de nem kerülték teljesen a baromfifélék vagy a halak fogyasztását.

A mostani kutatás megállapította, hogy a vegán és vegetáriánus étrend jelentős javulással jár a glikémiás kontroll, a lipidprofil és a testtömegindex (BMI) tekintetében, valamint csökkenti a gyulladást, a rákbetegségek és az ischaemiás szívbetegség kockázatát. A szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggő halálozás kockázata is alacsonyabbnak bizonyult a vegetáriánus étrend esetében. A terhes nők körében azonban a terhességi magas vérnyomás vagy cukorbetegség kockázata a vegetáriánus étrenddel összefüggésben nem mutatott változást.

Az eredmények azt sugallják, hogy a vegán vagy vegetáriánus étrend a mindenevő étrendhez képest jelentősen alacsonyabb LDL- és összkoleszterin-szinttel, HbA1C- és éhgyomri vércukorszintekkel asszociálható. Továbbá a szérum C-reaktív fehérje szintje, valamint a testsúly és a BMI alapján mért gyulladás is alacsonyabbnak bizonyult növényi étrend követése esetén. A vegán vagy vegetáriánus étrendnek a trigliceridekre, a HDL-koleszterinre és a vérnyomásra gyakorolt hatása azonban továbbra is tisztázatlan.

A kutatók szerint azonban az is feltételezhető, hogy a növényi étrendet követők közül sokan más egészséges életmóddal kapcsolatos döntéseket is hoznak, például kerülik vagy csökkentik a dohányzás, az alkohol vagy a cukorral édesített italok és élelmiszerek fogyasztását, illetve rendszeres testmozgást végeznek, ami hozzájárulhat az ischaemiás szívbetegség és más szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.

A vegetáriánus étrenddel összefüggésben a rákos megbetegedések kockázata is alacsonyabbnak bizonyult, mint a mindenevő étrend esetében. Bár az eredmények ellentmondásosak voltak, amikor az elemzést a különböző ráktípusok szerint rétegezték, az mégis megállapítható volt, hogy a gyomor-bélrendszerrel kapcsolatos daganatos megbetegedések kockázata magasabb volt a feldolgozott vörös húsokban gazdag étrend esetében.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Plant-based diets reduce cancer and heart disease risks, study shows

Cardiovascular health and cancer risk associated with plant based diets: An umbrella review

Irodalmi hivatkozás:

Capodici, A., Mocciaro, G., Gori, D., Landry, M. J., Masini, A., Sanmarchi, F., Fiore, M., Coa, A. A., Castagna, G., Gardner, C. D., & Guaraldi, F. (2024). Cardiovascular health and cancer risk associated with plant-based diets: An umbrella review. PLOS ONE, 19(5), e0300711-. DOI: 10.1371/journal.pone.0300711, https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0300711

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink