Csökkenthetik a májrák kockázatát a teljes kiőrlésű gabonafélék
Amerikai populáción végzett vizsgálati eredmények szerint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása csökkenti a hepatocellularis carcinoma (HCC) kialakulásának kockázatát.
Az Anhui Orvosi Egyetem (Kína, Hefei) három kutatója egy több mint 125 ezres betegmintát elemezve a JAMA Oncology folyóiratban megjelent publikációjában arra a következtetésre jutott, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása csökkentheti a hepatocellularis carcinoma (HCC) kialakulásának kockázatát.
A hepatocellularis carcinoma (HCC) a férfiak daganatos halálozásának második, a női daganatos halálozások hatodik leggyakoribb oka a világon, és incidenciája folyamatosan növekszik; 2008-ban 749 700 új esetről számoltak be. Az esetek több mint felét Ázsiában észlelik, az incidenciaráta Kína egyes részein, Délkelet-Ázsiában és Afrika szubszaharai régiójában a legmagasabb, valószínűleg a krónikus hepatitis B vírus-fertőzések és az aflatoxin hatása következtében.
A HCC-k jelentős hányada krónikus májbetegség talaján alakul ki, amelyet viralis hepatitis, alkoholabúzus vagy nem alkoholos steatohepatitis okoz, így a megelőzéshez elsősorban ezeket a májbetegségeket kell visszaszorítani. Jelen vizsgálatban a kutatók két nagy vizsgálati adatbázis, a Nurses' Health Study és a Health Professionals Follow-up Study felhasználásával elemezték a teljes kiőrlésű gabonák és rostok fogyasztása és a HCC kialakulása közötti összefüggést.
Eredményeik szerint szignifikáns kapcsolat fedezhető fel a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása és a HCC kockázatának csökkenése között, valamint egy gyengébb korrelációt is találtak a gabonakorpa és az alacsonyabb HCC-kockázat között. Az alacsonyabb májrákkockázat viszonylag gyenge kapcsolatot mutatott a gabonarostok fogyasztásával, és egyáltalán nem sikerült közvetlen kapcsolatot találni a zöldségekből és gyümölcsökből származó rostok és a HCC-kockázat vonatkozásában.