hirdetés
2024. július. 16., kedd - Valter.
hirdetés

 

Bispecifikus CAR-T terápia CIDP kezelésében

Biztató eredményeket mutatott a BCMA-CD19 célpontú bispecifikus antitest krónikus gyulladásos demielinizációs polineuropátia (CIDP) terápiájában.

A hLife folyóiratban május 28-án jelent meg a kínai Xuzhou Medical University kutatóinak cikke, amelyben a relapszáló/refrakter krónikus gyulladásos demielinizációs polineuropátia (CIDP) kezelésében alkalmazott bispecifikus CAR-T-sejtes terápia (BCMA-CD19) hatásosságát vizsgálták.

A krónikus gyulladásos demielinizációs polineuropátia (CIDP) egy ritka, hirtelen fellépő tünetekkel járó állapot, amely a mozgást, az érzékelést, a beszédet, a légzést és a szívritmust is befolyásoló idegkárosodással jelentkezik. Az érintettek több mint 80%-ánál izomgyengeség, járászavar, érzékszervi funkciócsökkenés, egyensúlyzavarok, súlyos esetekben bénulás, szabálytalan szívritmus és légzési nehézség alakul ki. Jelenleg az olyan kezelések, mint a glükokortikoidok, a plazmacsere és az intravénás gammaglobulin (IVIg) segíthetnek a tünetek kezelésében, de nem képesek teljesen meggyógyítani a betegeket. Az elmúlt években a kiméra antigénreceptor (CAR)-T sejtterápia figyelemre méltó hatékonyságot ért el főleg a hematológiai eredetű tumorok és a szisztémás lupus erythematosus területén. A mostani vizsgálatban a kutatócsoport arról számolt be, hogy BCMA-CD19 bispecifikus CAR T-sejteket alkalmaztak a relapszáló/refrakter CIDP kezelésére.

Az anti-CD20 antitesttel párosított B-sejt-csökkentő terápiát már korábban is alkalmaztak a CIDP terápiájában, ám a CD20 és a CD19 főként a B-sejtek fejlődésének korábbi szakaszaiban található meg, és nem jelenik meg a hosszú életű plazmasejteken. A Xuzhou Orvosi Egyetem kutatói a BCMA fehérje plazmablasztokban és a hosszú életű plazmasejtekben való jelenlétét kihasználva olyan bispecifikus CAR-T sejteket terveztek, amelyek a CD19-et és a BCMA-t is célba veszik, így az immunválasz egyensúlyának visszaállítását kísérlik meg a károsodott B-sejtek és plazmasejtek átmeneti jellegű, de alapos kiirtásával.

Egy 44 éves relapszáló/refrakter CIDP-ben szenvedő férfi betegnél a végtagok disztális zsibbadása és gyengesége jelentkezett. A 2021-es European Society of Neurology/Society of Peripheral Neurology CIDP-iránymutatásokat követve, IgG4 autoantitestek nélküli disztális CIDP-t diagnosztizáltak a betegnél. A felvételt követő értékelés és megbeszélés eredményei szerint alkalmas volt az autoimmun betegség bispecifikus CAR-T terápiájára, amely igen pozitív eredményeket hozott.

A CAR-T sejtterápiát követően a beteg az INCAT rokkantsági és MRC-pontszámok alapján jelentős funkciójavulást mutatott. Figyelemre méltó módon 180 nappal a CAR-T beadása után szinte teljes izomerő-helyreállást figyeltek meg, és a beteg ismét képes volt járni. Kezdetben 21 másodpercbe telt egy 10 méteres séta megtétele, de a 180. napra ez az idő 13 másodpercre csökkent. A kezelés utáni elektrofiziológiai vizsgálatok a medián, a singcsonti, a peroneális ideg közös szakaszán és a sípcsonti idegeknél egyaránt jelentős javulást mértek. Figyelemre méltó eredmény az is, hogy a beteg több mint egy éven keresztül minden immunszuppresszáns szedését abba tudta hagyni a betegség kiújulása nélkül, és a GM4 és GD3 antitestek jelenléte még a 3 hónapos CAR-T-terápiát követően is tovább csökkent.

Ami a mellékhatásokat illeti, egy vizsgálati betegcsoportban a CAR-T sejtterápia után 6-14 nappal láz (38-39°C) és átmeneti IL-6 emelkedés jelentkezett, de a tünetek paracetamollal kezelhetőnek bizonyultak. A betegeknél a CAR-T-sejt-infúzió után 1-15 nappal hipotenzió (86-97/35-59 Hgmm, 2. grádus) alakult ki, amely 2 hétig tartó ágynyugalom és bőséges vízfogyasztás után helyreállt. A CAR-T-sejtes terápiához kapcsolódó egyéb toxicitást nem észleltek.

Ez az eset azt mutatja, hogy a BCMA-CD19 bispecifikus CAR T-sejtek mennyire életképesek, jól tolerálhatók és hatékonyak a rekurrens CIDP kezelésében. Még folyamatos immunszuppresszánsok nélkül is fennmaradt a remisszió, annak ellenére is, hogy a B-sejtek szintje ismét emelkedést mutatott. Emellett ez a terápia potenciálisan segíthet a B-sejtekhez kapcsolódó más autoimmun neurológiai betegségekben, például neuromyelitisben és myasthenia gravisban szenvedőkön is.

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock
 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Innovative CAR T cell therapy shows promise for relapsed CIDP patients

BCMA-CD19 bispecific CAR-T therapy in refractory chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy

 

Irodalmi hivatkozás:

Zhang, W., et al. (2024). BCMA-CD19 bispecific CAR-T therapy in refractory chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy. hLife. doi.org/10.1016/j.hlife.2024.05.005.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink