hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Az emberi memória új anatómiai kapcsolatait sikerült feltárni az agyban

A lipcsei Max Planck Intézet kutatói a Neuron folyóirat hasábjain az emberi memória anatómiai hátterének leírására egy új módszert alkalmaztak.

A memória fő területe az agyban a temporális lebeny mediális része (MTL), itt található a hippocampus, a parahippocampalis, a  perirhinalis és az entorhinalis kéreg. Nehezíti a pontos anatómiai feltárást, hogy ezen régiók alakja erősen egyedi jellegű: mintha csak egy emberi arcot vizsgálnák. A kutatók ezért most nem sok-sok személyen készítettek funkcionális MRI-felvételeket, hanem relatíve kevés emberről vettek fel a szokásosnál sokkal több képet. Ez nagy mértékben növelte a felvételek anatómiai pontosságát, így a kutatók olyan új agykérgi hálózatokat azonosítottak, amelyek korábban ismeretlenek voltak a memóriakutatásban. 

Új eredmény, hogy sikerült feltárni, hogyan kötődik az MTL az agy más régióihoz, illetve nagyon fontos az entorhinális kéreg bekötöttségének feltérképezése is, mivel ez az a régió, ahol az Alzheimer-kór általában először jelenik meg.

Forrás: Daniel Reznik et al, Dissociating distinct cortical networks associated with subregions of the human medial temporal lobe using precision neuroimaging, Neuron (2023). DOI: 10.1016/j.neuron.2023.05.029

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink