hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Az E-vitamin hatása a stroke kétféle típusára

A megfigyeléses vizsgálatok alátámasztották, hogy az E-vitaminnak védő szerepe van a koronáriabetegség ellen. Ez magyarázza, hogy az Egyesült Államok lakosságának 12,7 százaléka szed táplálékkiegészítőként E-vitamint.

Az E-vitamin zsíroldékony antioxidáns, amelynek legismertebb hatása a lipid peroxidáció gátlása. A kardiovaszkuláris betegségek főként az aterogenezisnek tudhatók be, amelyben a lipid peroxidáció központi szerepet játszik. Ezért vetődött fel az a gondolat, hogy az antioxidánsok, köztük az E-vitamin, védelmet nyújthatnak a kardiovaszkuláris betegségekkel szemben. A megfigyeléses vizsgálatok alátámasztották, hogy az E-vitaminnak védő szerepe van a koronáriabetegség ellen. Ez magyarázza, hogy az Egyesült Államok lakosságának 12,7 százaléka szed táplálékkiegészítőként E-vitamint.

Az E-vitamin véd...vagy mégesem..?

Jónéhány randomizált, placebokontrollos, nagy vizsgálat eredménye azonban nem erősítette meg az E-vitamin védő hatását. Ezekben a tanulmányokban az E-vitamin nem befolyásolta sem a szívinfarktus, sem a stroke, sem a kardiovaszkuláris halálozás előfordulását. Emellett felmerült az az aggály, hogy az E-vitamin nagy adagja növeli az összhalálozást.

Az eddigi vizsgálatokban azonban nem vették eléggé figyelembe – bár szórványos adatok vannak –, hogy a stroke-nak két típusa van, az iszkémiás és a vérzéses stroke, amelyeknek egészen más a mechanizmusuk, és más-más módon hathat rájuk az E-vitamin. A szerzők célja annak vizsgálata volt, hogy miként hat az E-vitamin a kéféle stroke fajtára.

Az E-vitamin hatása iszkémiás és vérzéses stroke esetén

A kérdés megválaszolásához metaanalízist végeztek, amelyben nagy elektronikus adatbázisokból (Medline, Embase, Cochrane Central Register of Controlled Trials) választották ki azokat a megfelelő randomizált, placebokontrollos vizsgálatokat, amelyekben a követési idő meghaladta az egy évet.

Kilenc olyan tanulmányt találtak, amelyek megfeleltek minden kritériumnak, s ezekben összesen 118 765 személyt vizsgáltak (59 357-en E-vitamint, 59 408-an placebót kaptak). Ezek közül hét tanulmány számolt be az összes stroke-ról, és öt-öt az iszkémiás, illetve a vérzéses stroke-ról. Minden tanulmány esetében kiszámították a kockázati arányokat, majd összegezték ezeket.

22 százalékkal nőtt a vérzéses stroke gyakorisága 

Az eredmények szerint az E-vitamin nem befolyásolta az összes stroke relatív kockázatát (relative risk, RR) (RR: 0,98), azonban hatására 22 százalékkal megnőtt a vérzéses stroke gyakorisága (RR: 1,22) és 10 százalékkal csökkent az iszkémiás stroke-é (RR: 0,90). Ha az abszolút kockázatot tekintjük, az E-vitamint szedőkben az összes stroke aránya 24,7/1000, a vérzéses stroke-é 4,4/1000 és az iszkémiás stroke-é 19,4/1000 volt. A placebót kapókban a fenti adatok értéke rendre 25,3/1000, 3,6/1000 és 21,5/1000 volt. Más módon kifejezve: minden 1250. E-vitamint szedő személyben fordult elő egy plusz vérzéses stroke, és minden 476. kezelt személy megmenekült egy iszkémiás stroke-tól.

Az E-vitamin fenti hatásának patofiziológiai mechanizmusa nem ismert. Azt tudjuk, hogy in vitro az E-vitamin gátolja a vérlemezkék adhézióját és aggregációját, azonban arról nincs adat, hogy emberben van-e ezzel kapcsolatos káros hatása bármilyen dózisban. Egy alternatív hipotézis – amely arra épül, hogy az E-vitamin csökkenti a vénás tromboembólia kockázatát – az lehet, hogy az E-vitamin megakadályozza a K-vitamin-függő alvadási faktor aktivációját és így antikoagulánsként működik.

Mivel az E-vitamin csak kismértékben csökkentette az iszkémiás stroke előfordulását, és a vérzéses stroke kimenetele rendszerint súlyosabb, a szerzők óvnak az E-vitamin széleskörű, nagy dózisban történő alkalmazásától.

Forrás: Markus Schürks et al.: Effects of vitamin E on stroke subtypes: meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ 2010; 341:c5702

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink