hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Anyajegyekben rejtőzhet a kopaszodás ellenszere

A Kaliforniai Egyetem irvine-i kampuszán (UCI) azonosították azt a folyamatot, amely során a bőr szeneszcens (öregedő) pigmentképző sejtjei jelentős szőrnövekedést okoznak az anyajegyekben, írja a Qubit.

A felfedezés a hajhullás leggyakoribb formája, az androgén alopecia lehetséges kezeléséhez is vezethet – a fokozatos hajvesztés a 40 éves férfiak felénél és a nők 15 százalékánál jelentkezik, írja a lap.

A Nature folyóiratban közzétett tanulmány szerint a szőrös anyajegyek belsejében két molekula, az oszteopontin és a CD44 játszik alapvető szerepet a szőr növekedésének aktiválásában. A szőrös anyajegyek különlegessége, hogy nagy számban tartalmaznak öregedő pigmentsejteket, mégis nagyon erőteljes szőrnövekedést mutatnak. A szeneszcens sejteket általában károsnak tekintik a regenerálódás szempontjából, sőt egyenesen az öregedés folyamatának egyik mozgatórugójaként tartják számon, mivel az egész testben felhalmozódnak a szövetekben. A friss kutatás azonban azt mutatja, hogy a sejtek öregedésének van pozitív oldala is.

Az őssejtek aktiválódása jól szabályozza a szőrtüszők növekedését: ezek a sejtek osztódnak, hogy lehetővé tegyék, hogy a tüszők ciklikusan új szőrszálakat termeljenek. Minden szőrnövekedési szakasz után nyugalmi időszak következik, és ezalatt a tüsző őssejtjei inaktívak maradnak a következő ciklus kezdetéig.

Mint egérkísérletekből kiderült, az öregedő pigmentsejtek által nagy mennyiségben termelt oszteoponin és a közeli szőrszál-őssejtekben található receptormolekula, a CD44 molekuláris kölcsönhatása eredményezi az őssejtek aktiválódását, ami erőteljes szőrnövekedéshez vezetett a vizsgálatban. A gének valamelyikével nem rendelkező egereknél sokkal lassabb volt a szőr növekedése, de a kutatás eredményét az emberektől származó szőrös anyajegyminták vizsgálata is megerősítette.

A teljes információt ITT olvashatja

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink