hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Amikor misztikus élmény segít megszabadulni a szenvedéstől

Az Európai Unió először finanszíroz olyan kutatást, amely pszichedelikus szerekkel támogatott terápiára irányul, közli a Telex.

Az Európai Unió 6,5 millió eurót (2,5 milliárd forint) adott egy kutatói konzorciumnak, hogy vizsgálják meg, hogyan lehet alkalmazni a varázsgombában is található pszilocibint olyan embereknél, akik gyógyíthatatlan betegek és palliatív ellátást igényelnek. Korábbi tanulmányok bizonyították, hogy a végstádiumban lévő rákos betegeknél jelentős mértékben sikerült csökkenteni a szorongást és depressziót pszichedelikus szerekkel, ezért fordulhattak az EU-ban is új területek felé.

Az Európai Unió először finanszíroz olyan kutatást, amely pszichedelikus szerekkel támogatott terápiára irányul. A PsyPal nevet viselő kutatás azt vizsgálja, hogy a pszilocibin segíthet-e a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD), szklerózis multiplexben, amiotrófiás laterálszklerózisban (ASL) vagy atipikus Parkinson-kórban szenvedő betegek pszichés problémáin.

„Huszonöt éve hangoztatom, hogy a pszichedelikumokat használni lehet a terápiában. Korábban azt mondták rám, hogy ezzel szégyent hozok a szakmámra, de én csak a kutatásra szólítok fel, és azt vallom, hogy ennek orvosi kézben kell lennie, szó sincs magánhasználatról” – mondta Frecska Ede, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatója, aki évtizedek óta kutatja a pszichedelikus szerek lehetséges alkalmazását a klinikumban.

A szintetikus pszichoaktív szerek a 20. század közepén jelentek meg, de a természetben előforduló pszichedelikumok használatának jóval régebbre visszanyúló hagyományai vannak. Közép- és Dél-Amerika természeti népei az ajahuaszkát, a varázsgombát és a meszkalint tartalmazó peyotlkaktuszt rituális célokra alkalmazták. Ezek a hallucinogén szerek misztikus élményt okoznak, így segítenek kapcsolatot teremteni a természetfelettivel, és bár Nyugaton az illegális drogok közé sorolják őket, már évszázadokkal ezelőtt is használatosak voltak a gyógyászatban. „Az ajahuaszkát la sagrada medicinaként, szent gyógyszerként emlegetik az Amazonas mentén, de akadnak most is szép számmal Nyugaton – bár egyre kevesebben –, akik szerint inkább »piszkos drog«. Én úgy vélem, hogy ebben a kérdésben inkább a természeti népek azok, akik jobban tudják, hogy miről beszélnek” – mondta Frecska Ede.

A kutatóorvos megjegyezte, hogy a pszichedelikumok orvosi alkalmazását az ötvenes években kezdték kutatni nagy lendülettel, ami a hatvanas évek után befagyott, de most újra reneszánsza van.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink