hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Alvás nélkül is elkerülhető a fáradtság?

A Washingtoni Egyetem szerint el lehet érni, hogy jelentősen kevesebb alvás után is fittek legyünk másnap – írja az Eurekalert nyomán a 24.

A Journal of Neuroscience című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az asztrociták aktiválása órákon ébren tartotta az aludni készülő egereket, anélkül, hogy álmosabbá tette volna őket. Marcos Frank, a tanulmány vezetője, a WSU idegkutatója szerint alap esetben a meghosszabbított ébrenlét növeli az alvás idejét és intenzitását, itt azonban megfigyelték, hogy a több órás plusz ébrenlét ellenére sem különbözött az egerek viselkedése kipihent társaikétól.

A kutatás azért is különösen érdekes, mert bár régóta tudnak az asztrociták létezéséről, sokáig úgy vélték, hogy csupán kötőanyagként van szükség rájuk az agyban. Az asztrociták azonban szerepet játszanak az alvásban a kalciumjelzésként ismert folyamat révén. Emellett arra is sikerült rávilágítani, hogy fontos szerep jut nekik a rágcsálók időérzékének szabályozásában, a legújabb kutatások szerint pedig a testmozgás agyra gyakorolt hatásának közvetítésében, valamint a gyulladás szabályozásában is fontos szerep hárul rájuk, teszi hozzá a New Atlas.

Az eredmények függvényében azt sem tartják kizártnak, hogy évek múlva olyan gyógyszerrel is előállhatnak, amely segítheti az alváshiányban szenvedőket, vagy épp azokat, akik a váltott műszakok miatt rosszul időzített alvást folytatnak, közli a lap.

LATUPEIRISSA képe a Pixabay-en
LATUPEIRISSA képe a Pixabay-en

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink