hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A terhesség előtti étrend is befolyásolja az utód génjeinek működését

Régóta ismert, hogy az anya terhesség alatti étrendje hatással van a megszületett gyermek jóllétére, egy új vizsgálat azonban azt is kimutatta, hogy annak is jelentős szerepe van, hogy mit eszik a nő a terhesség előtt.

A FASEB Journal-ban közölt vizsgálatot egereken végezték, s arra jutottak, hogy a terhesség előtti étrend kémiailag megváltoztatja az anya DNS-ét, s ezt a változást az anya továbbadja utódjának. A DNS e változásait epigenetikus módosulásoknak nevezik, s ezek jelentősen befolyásolják azt, hogy az egérkölykök hogyan metabolizálják a szükséges zsírsavakat. Ezek az eredmények gyökeresen megváltoztathatják a diabéteszről, a kövérségről és a rákról alkotott képünket.

Dr. Mihai Niculescu, a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem táplálkozáskutatója, a vizsgálat egyik résztvevője azt magyarázta, hogy: „Mint szülőknek, jobban meg kell értenünk, hogy a gyermekeink iránti felelősség nemcsak szociális, gazdasági és nevelési jellegű, hanem a saját biológiai állapotunk is hozzájárul a gyermek sorsának alakulásához, és ez a hatás tartós lehet.”

Egy korábbi vizsgálat arra utalt, hogy amint a petesejt elhagyja a petefészket és érni kezd, azonnal hatnak rá az anya táplálkozási hiányai, s ezek erősen befolyásolhatják fejlődését. Ennek tudatában az anyák felhasználhatják saját biológiai eszközeiket arra, hogy jobbá tegyék gyermekeik életét.

Dr. Niculescu és kutatócsoportja a terhesség előtt két csoportra osztották a nőstény egereket, s az egyik normális étrendet kapott, a másiké viszont nagyon kevés alfa-linolénsavat (ALA) tartalmazott. Az étrend kalóriatartalma mindkét csoportban ugyanakkora volt, csak az elfogyasztott zsír típusa különbözött. A szülést követően azonnal ismét két-két csoportra osztották az anyák eredeti két csoportját; az egyik alcsoport lenmagolajjal kiegészített étrendet kapott, a többiek pedig ugyanazt az étrendet fogyasztották, amit addig.

A kutatók vizsgálták a vérben és a májban a többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) szintjét, valamint a Fads2 gén metilációját. Azt találták, hogy a lenmagolaj módosította a Fads2 kémiai megváltozását, mind az anyákban, mind pedig kölykeikben. A lenmagolaj hozzáadása az étrendhez fokozta e gén metilációját, aminek következtében a kölykökben kevésbé aktív lett a gén.

Az eredmények szerint a lenmagolaj alkalmazásának ellenére kapcsolat volt a gén anyabeli és kölyökbeli metilációja között, ami azt jelenti, hogy e metilációt a kölykök az anyáktól örökölték. Az anya étrendje és Fads2 génjének metilációs szintje hatással volt arra, hogy utódaik mennyire voltak képesek májukban a PUFA-k lebontására.

Dr. Gerald Weissmann, a FASEB Journal főszerkesztője így kommentálta a vizsgálatot: „Egyesek kinevethetik New York-ot, amiért betiltotta a nagy, cukros üdítők árusítását és mert egészséges étkezésre bíztatja az embereket. Ez a vizsgálat azt mutatja, hogy a jövő generációk ezt egyáltalán nem találnák viccesnek. Itt van ismét egy adalék ahhoz a bizonyítéktömeghez, amely igazolja, hogy a nem megfelelő étkezés megváltoztathatja DNS-ünk és gyermekünk DNS-ének működését, az úgynevezett epigenetikai változások folytán” – írja a Medical News Today.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink