hirdetés
2024. május. 21., kedd - Konstantin.
hirdetés

 

Tudomány

A szem érintettsége Alzheimer-kórban

Könnyebben ellátják-e napi rutin teendőiket és javul-e ezáltal az életminőségük a szürkehályogban szenvedő Alzheimer-kórosoknak, ha megoperálják a szemüket? – erre a kérdésre keresi a választ egy tavaly júniusban Clevelandben indult ötéves klinikai vizsgálat.
A tervek szerint 210, szürkehályogban szenvedő Alzheimer-kórost fognak azonnal vagy 6 hónap késéssel megoperálni. Az új lencse beültetésének köszönhetően megjavuló látástól azt remélik, hogy könnyebbé válik a betegek számára az evés, az olvasás, az otthonukban való közlekedés, azaz javul az életminőségük – ami általában a kórkép kezelésének kitüntetett célja.
 
Korábban az volt az álláspont, hogy a szürkehályogműtét nem javítja az Alzheimer- kórban szenvedők életminőségét, látását és agyműködését. Utóbb azonban kiderült, hogy a megoperált alzheimeres idősek kevesebbszer esnek el, továbbá jobban látnak gyenge fényben és közepesen vagy kevéssé kontrasztos környezetben, mint a beavatkozás előtt – mondja dr. Grover C. Gilmore, a Case Western Reserve University dékánja, a vizsgálat vezetője. A műtét a korábban harcias, ellenséges betegek együttműködő készségét is javítja – teszi hozzá a vizsgálatban szintén részt vevő Thomas Steinemann szemészprofesszor. Élesebbé váló látásuk családtagjaik felismerésében is segíti a betegeket, még akkor is, ha a szellemi leépülés már megkezdődött. Hiszen amit nem érzékelünk, arra emlékezni is nehéz – említ egy további fontos szempontot Steinemann.
 
A másik hályogféleség, a zöldhályog kialakulása pedig akár ok-okozati összefüggésben is állhat az Alzheimer-kór meglétével – feltételezik belga orvosok. Egyfelől kimutatható, hogy az alzheimeresek körében lényegesen gyakoribb a glaukóma, másfelől beigazolódott, hogy Alzheimer-kórban degenerálódik a látóideg és csökken a retinában a ganglionsejtek száma. A belga szerzők az agy-gerincvelői folyadék csökkent nyomásában vélik megtalálni az összefüggést. Mint írják, egy friss vizsgálat adatai szerint a primer nyílt zugú glaukómában szenvedők átlagos liquornyomása 33 százalékkal alacsonyabb az egészséges szemű kontrollokénál, és az alzheimeresek jó részénél is éppen ilyen irányú eltérést figyeltek meg. A lamina cribrosa két oldalán a csökkent agy-gerincvelői folyadéknyomás (és/vagy a megnövekedett szemnyomás) következtében kórosan megemelkedik a nyomáskülönbség, ami bizonyítottan szerepet játszik a látóideg glaukóma okozta károsodásában – ez elméletben megmagyarázhatja, miért fokozott Alzheimer-kórban a glaukóma kialakulásának kockázata. 
 
Medical Tribune
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink