hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

A rákterápia hamadik lába

A jövőben úttörő sikerekre lehet számítani a rák génterápiás kezelésében - „ígéri” a Focus.de cikke alapján az MNO.

A génterápia nemcsak az orvostudomány nagy reményű hívószava, hanem a rákkezelésé is – emlékeztet a lap. Ugyanakkor az onkológiai génterápia még gyerekcipőben jár, eddig kizárólag kutatási keretek között alkalmazták. Kínán kívül, ahol 2004-ben engedélyeztek egy génterápiás gyógyszert a garatrák kezelésére, csak a reménytelen esetekre fókuszáltak az orvosok. A jövőben azonban ez meg fog változni, és úttörő sikerekre lehet számítani. „A cél az, hogy a génterápia a sugár- és a kemoterápia mellett egy újabb pillére lehessen a rákos betegek kezelésének, ne csak egy utolsó remény, ha már minden más kudarcot vallott” – mondta Boris Fehse, a hamburgi sejt- és génterápiai intézet kutatási részlegének vezetője.

A rák génterápiája eltér a többi betegségétől: míg az utóbbinál a beteg génnek az egészségessel való pótlása a cél, addig az onkológiai génterápiában az egészséges sejtek védése és erősítése, valamint a rákos sejtek megsemmisítése a cél. Emiatt ültetnek idegen géneket a sejtekbe, amelyek aztán kiadják a parancsot a gyógyulásra.

Azok a legeredményesebb módszerek, amelyek erősítik az immunrendszert. Az orvosok ennek a lehetséges módját a T-limfocitákban (T-sejtek) látják, ezeket laborban módosítják egy gén segítségével, majd a felturbózott immunsejteket visszajuttatják a betegbe. A védelmi rendszer így már felismeri a rákos sejteket mint ellenségeket, és megfelelően támadja meg őket. „Amint sikerül beállítani a rák ellen ezt az átmeneti védelmi rendszert, meglesz a végső fegyver a daganatok ellen” – idézik Boris Fehset az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink