hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

A pénzügyi nehézségek is növelhetik a demencia kockázatát

A sokkoló pénzügyi nehézségek, így a munkanélkülivé válás vagy a korábbi megtakarítások elvesztése is hozzájárulhat a demencia kialakulásához – állítja a kínai Zhejiang Egyetem Orvostudományi Karának kutatása az Index szerint.

A kínai Zhejiang Egyetem Orvostudományi Kara által vezetett tanulmány eredményei szerint a középkorú személyek (50-65 év közöttiek) körében a hirtelen jött, negatív pénzügyi sokk növelheti a demencia kialakulásának kockázatát.

A 8000 ember bevonásával készült kutatás azokat vizsgálta, akik két év alatt elvesztették teljes vagyonuk legalább 75 százalékát. Azokhoz az emberekhez képest, akiknek anyagi helyzete stabil maradt, a pénzügyi sokkot elszenvedőknél 27 százalékkal nagyobb volt a demencia kialakulásának esélye.

A negatív vagyoni sokk megtapasztalása után előfordulhat, hogy az embereknek fel kell hagyniuk az egészséges táplálkozással és korábbi étkezési szokásaikkal a korlátozott vagyon miatt, csak alacsonyabb szintű testmozgást végeznek a depressziójuk miatt, ráadásul kevesebb szociális tevékenységet folytatnak. Ezek az elemek mind a demencia megelőzésére szolgálnának – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, dr. Jing Guo.

Az alkohol és a magány kapcsán ugyan már korábban is több kutatás bizonyítékot talált arra, hogy idős korban növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát, egy friss tanulmány most azt is alátámasztotta, hogy ezek a korai demencia kialakulásához is hozzájárulhatnak. Egy úttörő kutatás szerint az alacsonyabb társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkező személyek körében az alkoholizmus, a magány és a halláskárosodás azon 15 tényező között szerepel, amelyekről kimutatták, hogy jelentősen növelik a korai demencia kockázatát.

Az elmúlt években egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy a demencia 12 specifikus módosítható kockázati tényezőhöz kapcsolódik, mint például a dohányzás, a vérnyomás és a halláskárosodás. Ma már elfogadott, hogy világszerte 10 esetből legfeljebb négy ezekhez a tényezőkhöz kapcsolódik. Ez az úttörő tanulmány kiemelt figyelmet irányít azokra a tényezőkre, amelyek befolyásolhatják a fiatalkori demencia kialakulásának kockázatát – idézi a The Guardian dr. Leah Mursaleent, az Alzheimer's Research UK klinikai kutatási részlegének vezetőjét.

A teljes információt ITT olvashatja

 

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink