Véd a paradicsom a bőrrák ellen
Nagy mennyiségű szárított paradicsom fogyasztása hím egerekben 50 százalékkal csökkentette a bőrrákok előfordulását, közölte az OTSZ Online.
A dr. Tatiana Oberyszyn patológus ((Ohio State University) vezette vizsgálat eredményeit a Scientific Reports című lapban hozták nyilvánosságra. A most közzétett vizsgálat célja annak tisztázása volt, hogy paradicsom nagy mennyiségű fogyasztásával észrevehetően csökkenthető-e a bőrrák kockázata krónikus napfényexpozíciónak kitett hím és nőstény kísérleti egereknél.
A vizsgálat érdekes megállapítása volt, hogy míg nőstény egerek esetében nem észleltek különbségeket az egyes kísérleti csoportok között, addig a 10 százaléknyi paradicsomport tartalmazó étrenden tartott, 35 héten át UV-fénynek kitett hím egerek esetében 50 százalékkal kevesebb bőrrák fordult elő, mint a paradicsomot nem fogyasztó kontrollcsoport állatainál.
A hím és nőstény egerek között tapasztalt különbségekre korábbi vizsgálatok adhatnak magyarázatot, melyek szerint a UV-expozíció hatására hím állatoknál rövidebb idő telik el a bőrrák jelentkezéséig, mint a nőstényeknél, és a kialakult tumorok nagyobbak, agresszívabbak és nagyobb számúak voltak, írja a lap.