A mediterrán étrend hatása a nők egészségére
Új megfigyeléses adatok szerint a mediterrán étrend hatására nőkben csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések incidenciája és a halálozási arány is, írja az OTSZ Online.
Azoknál, akik jobban ragaszkodtak a mediterrán étrendhez, 24%-kal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek és 23%-kal a halálozás kockázata.
Az egészséges táplálkozás óriási tényező a szívbetegségek megelőzésében. A szívbetegségek megelőzésére vonatkozó jelenlegi iránymutatások azonban nem tartalmaznak nemre vonatkozó ajánlásokat, hisz Sarah Zaman (University of Sydney, Australia) és munkatársai szerint a klinikai és egyéb vizsgálatokban korábban túlnyomórészt férfiak vettek részt, vagy hiányoztak a nem-specifikus elemzések. Ezért a Heart folyóiratban március 14-én online megjelent dolgozatukban 16, 2006 és 2021 között publikált tanulmány szisztematikus áttekintését és metaanalízisét végezték el, amelyek mediterrán étrendi pontszámot tartalmaztak és vagy csak nők bevonásával készültek, vagy a amelyekben a kimeneteleket nemek szerint is értékelték. Nem vontak elemzés alá olyan tanulmányokat, amelyek a mediterrán étrendnek csak bizonyos összetevőire vonatkoztak, vagy az étrend hatását más életmóddal kapcsolatos tényezőkkel kombinálva vizsgálták.
Összességében elmondható, hogy a mediterrán étrendhez való nagyobb adherencia a szív- és érrendszeri betegségek (kockázati arány [HR] 0,76; 95% CI, 0,72–0,81), a teljes mortalitás (HR, 0,77; 95% CI, 0,74–0,80) és a szívkoszorúér-betegség alacsonyabb előfordulásával járt (HR, 0,75; 95% CI, 0,65 - 0,87). A stroke incidenciája szintén alacsonyabb volt a mediterrán diétát követő nők körében, bár a különbség nem volt statisztikailag szignifikáns (HR, 0,87; 95% CI, 0,76 - 1,01). A további elemzések hasonló kockázatcsökkenést mutattak ki a különböző etnikumú nők esetében. A mediterrán étrendhez való erősebb adherencia alacsonyabb szív- és érrendszeri betegségek előfordulásával járt mind az európai származású nőknél (HR 0,76; 95% CI, 0,59-0,98), mind a nem európai származású – ázsiai, hawaii őslakos és afroamerikai – nőknél (HR, 0,79). 95% CI, 0,72-0,87).