A magnéziumban gazdag étrend véd a neurodegeneratív betegségektől
Az Australian National University kutatói a European Journal of Nutrition folyóiratban közölték 6000 egészséges kognitív funkciókkal rendelkező, 40-73 éves személyeken végzett kutatásuk eredményeit, miszerint a magasabb napi magnéziumbevitel egyértelmű protektív hatást fejt ki a neurodegeneratív betegségekkel, például a demencia különböző formáival szemben.
A kutatók szerint azoknál, akik naponta 550 mg körüli magnéziumot vittek be a szervezetükbe, az agy biológiai, funkcionális életkora 55 éves korukra átlagosan egy évvel fiatalabbnak tűnt, mint a napi 350 mg-ot fogyasztó csoportban. A bőségesebb magnéziumbevitelt elsősorban az étrenddel biztosíthatjuk: több dióféle és zöld növényi rész, például spenót fogyasztásával. A protektív hatás a kutatók szerint erősebben jelentkezik nőknél, mint férfiaknál, és a nemek közötti különbség még határozottabban jelentkezik a posztmenopauzális életkorban, ami könnyen lehet, hogy a magnézium gyulladásgátló hatásának tulajdonítható.