hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

 

A hibrid immunitás 6-8 hónapig is kitarthat

A Napi.hu szerint több friss tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a koronavíruson átesett és az ellen beoltott emberek hosszútávú védettséget kapnak.

A "hibrid" immunitás 6-8 hónapig is kitarthat, írja a Scientific American alapján a lap.

A felmérések cáfolják azokat az állításokat, amely szerint a betegségen átesett embereknek nem szükséges felvenniük az oltásokat. A kutatók megállapították, hogy 2020 februárja és 2021 novembere között azok az emberek, akik korábban megfertőződtek, majd kaptak egy Pfizer, AstraZeneca, SinoVac, vagy Janssen oltást, 45 százalékkal kisebb eséllyel betegedtek meg, mint akik csak átestek a betegségen.

A súlyos tünetek esélye 80 százalékkal csökkent.

Peter Nordström, a svédországi Umeå Egyetem epidemiológusa arról beszélt, hogy a vizsgálatok elvégzésére éppen az sarkallta őket, hogy míg egyes országok az oltási státusz alapján adnak ki igazolást, mások a korábbi fertőzéseket veszik figyelembe. A szakember abba a csoportba tartozik, aki szerint a betegségen átesetteket is védettnek kell nyilvánítani

Victoria Hall, a londoni brit Egészségbiztonsági Ügynökség epidemiológusa a Nature magazinnak azt mondta (miután ők is elvégezték az immunitásvizsgálatokat), hogy "a védelem az oltás után és a fertőzés után is csökkent az idő múlásával, de tartósan magas maradt a hibrid immunitással rendelkezőknél".

*

A világon 498 154 313 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 6 176 420 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 497 461 634 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 6 174 225 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: Napi.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink