hirdetés
2024. május. 21., kedd - Konstantin.
hirdetés

 

A génhiba és a maratoni futás

Ha az egereknek hiányzik egy bizonyos izomfehérjéket meghatározó génjük, akkor átlagos rágcsálókból kitartó maratoni futókká változnak. A heidelbergi egyetemi klinika vizsgálatai kimutatták, hogy a génhiba következtében nem termelődött a kalszarcin 2 nevű fehérje - ezáltal pedig sokkal kitartóbbak lettek az állatok.

Norbert Frey és nemzetközi kutatócsapata azzal magyarázza a hatást a Journal of Clinical Investigation című szaklapban, hogy ezeknek az egereknek az átlagosnál sokkal több "lassú" izomrostja van. A "gyors" izomrostokat azonnal is be lehet vetni, de hamarabb elfáradnak. Ezek az eredmények segíthetik az emberi szívizomgyengeség kutatását is.
A kitartó izmok gyors növekedése a kalcineurin nevű fehérjére vezethető vissza. Ezt a folyamatot alapesetben a kalszarcin 2 szabályozza. A kardiológusokból álló csapat azért vizsgálta meg ilyen pontosan az izomfehérjét, mert egyrészt a szív- és a vázizomzat többnyire hasonlít egymáshoz, és a hiányzó fehérje a szívre is visszahathat. Másrészt a kutatók állítása szerint a szívbetegek teljesítőképessége "lényegében a vázizomzat állapotától függ".
Kutatásukkal a szakértők a szív- és vázizomzat közötti összefüggésekre akarnak rávilágítani.


Forrás: MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink