hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

 

Tudomány

A filmeken látott rossz példa ragadós

Minél többször látnak a mexikói-amerikai kamaszok cigarettázó szereplőket a filmekben, annál valószínűbb, hogy maguk is kipróbálják a dohányzást.
Egy három évig tartó vizsgálatba, amelynek eredményeit  a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention decemberi száma közölte, 1286 mexikói-amerikai serdülőt vontak be. Kiderült, hogy míg azok közül, akik egyáltalán nem láttak dohányzást a filmeken vagy csak nagyon ritkán, mindössze 5 százalék próbálta ki a cigarettázást, a sok – akár 600 – dohányzást tartalmazó filmrészletet megnéző kamaszoknál majdnem 30 százalékos volt ez az arány. A hatás dózisfüggő volt, a megnézett dohányzásos filmjelenetek és a cigarettázás kipróbálása között lineáris volt a kapcsolat.
 
A Mexikóban született kamaszok esetében a dohányzásos filmjelenetek mennyisége határozta meg legerősebben azt, hogy cigarettához nyúlnak-e; ez a tényező jelentősebb volt még a dohányzó barátok hatásánál is.
 
A vizsgálat kezdetén a résztvevők 11–13 évesek voltak, és a tanulmány során arról kellett beszámolniuk, hogy láttak-e 50 filmet, amelyeket a kutatók véletlenszerűen választottak ki 250 olyan film közül, amelyeknek „dohányzás-fertőzöttségét” már korábban osztályozták. Ez volt az első olyan kutatás, amelyben mexikói eredetű fiatalokban vizsgálták ezt a kérdést, de a korábbi, más etnikai csoportokban végzett tanulmányok eredménye is hasonló volt.
 
A vizsgálat kezdetén a résztvevők 10 százaléka számolt be arról, hogy már dohányzott, és a harmadik év végére 27 százalék volt a cigarettázással kísérletezők aránya. A filmek a legerősebb hatást a Mexikóban született kamaszokra gyakorolták: körükben a sok cigarettázós filmjelenetet megnézők 39 százaléka gyújtott rá maga is, míg az Egyesült Államokban született fiatalokban csak 25 százalékos volt ez az arány. Anna Wilkinson, a kutatás vezetője szerint ez valószínűleg annak tudható be, hogy az Egyesült Államokon kívül születettekben az amerikai filmek szereplőinek mintakövetése a szocializációs folyamat részét képezi.

A vizsgálatról az EurekAlert portál számolt be.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline   

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink