hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

A C- és E-vitaminok szedése gyorsíthatja a tüdőrák növekedését

A tüdőben található daganatos sejtek szaporodását támogathatják egyes táplálékkiegészítők, derült ki egy friss állatkísérleteket feldolgozó kutatásból, amit a Qubit idéz.

A C- és E-vitaminok jótékony hatásai széles körben ismertek, előbbit leggyakrabban általános immunerősítés céljából, utóbbit pedig az oxidatív stressz káros hatásainak megfékezésére szedik, írja a lap, jelezve: a problémát nem is a szükséges mennyiség bevétele jelenti, hanem a kiegészítők túladagolása. Az extrát ugyanis a szervezet nem tudja jól hasznosítani, az ilyen súlyos mellékhatásokról viszont kevés szó esik.

Martin Bergö, a svéd Karolinska Institute munkatársa egy korábbi kutatásban már igazolta, hogy a rákos sejtek gyorsabban szaporodhatnak a C- és E-vitamin adagolásával egerekben. Ez a 2019-es tanulmány azonban egerek rákos sejtjeit vizsgálta. 2023-as kutatásukban viszont olyan kísérleti egereket vizsgáltak, amelyek tüdejében emberi rákos sejteket szaporítottak el, majd C- és E-vitamin tartalmú készítményeket adagoltak nekik a szükségesnél nagyobb mennyiségben, írja a New Scientist.

A dózis növelésének hatására megfigyelték, hogy az egerekben növekedő daganatok érhálózata egyre fejlettebbé válik. Minél több vitamint kaptak, annál gyorsabban zajlott a folyamat függetlenül attól, hogy beültetett emberi rákos sejtekről vagy az egerekben előforduló daganatokról volt szó. Bergö ezek alapján úgy véli, hogy azok, akik a napjainkban divatos vitaminkúrákat alkalmazzák ugyanígy túlzásba eshetnek és veszélybe sodorhatják az egészségüket. A svéd kutató leszögezte azonban azt is, hogy pusztán egy kísérletsorozattal nem támasztható alá az elmélet, főleg azért, mert a rákos megbetegedések kialakulásában épp az antioxidánsok (mint a C-vitamin) hiánya is szerepet játszhat.

A teljes információ

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink