hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

A B12-vitamin szerepe a szövetek regenerációjában

Barcelonai kutatók szerint a szövetregeneráció kezdeti fázisa, a sejt-újraprogramozás folyamata rengeteg B12-vitamint igényel, közli az OTSZ Online.

A Nature Metabolism folyóiratban jelent meg az Institute for Research in Biomedicine (IRB Barcelona) kutatóinak cikke, amelyben a B12-vitamin szerepét vizsgálták a szövetek regenerációs folyamataiban. A B12-vitamin egy jól ismert mikrotápanyag, amelynek szerepe régóta ismert az idegműködés fenntartásában, a vörösvértestek termelődésének támogatásában és a DNS-szintézis elősegítésében, amelyek mind létfontosságúak az általános egészség szempontjából. A dr. Manuel Serrano vezette barcelonai IRB kutatói most azt mutatták ki, hogy a B12-vitamin a sejtek újraprogramozásában és a szövetek regenerációjában is kulcsfontosságú szerepet játszik.

A most közölt kutatás a sejtek újraprogramozásának nevezett folyamatra összpontosított, amelyről úgy gondolják, hogy a szövetek helyreállításának korai fázisa. Az IRB csapata megállapította, hogy az egerek sejtes átprogramozása nagy mennyiségű B12-vitamint fogyaszt. A B12-vitamin hiánya ebben a folyamatban olyan korlátozó tényezőt jelent, amely késleltetheti és károsíthatja az átprogramozási folyamat egyes aspektusait.

A kutatók a vizsgálat során meglepődve tapasztalták, hogy a B12-vitamin táplálék útján történő egyszerű pótlása jelentősen fokozta az átprogramozás hatékonyságát. Ezt követően a fekélyes vastagbélgyulladás állati modelljében validálták eredményeiket, bizonyítva, hogy a javítást kezdeményező bélsejtek a sejtek átprogramozásához hasonló folyamaton mennek keresztül, és szintén kedvezően reagálnak a B12-vitamin-kiegészítésre.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink