2023. január. 29., vasárnap - Adél.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) az egyik leggyakoribb légzőszervi megbetegedés és a harmadik vezető halálok világszerte, ebben a betegségben évente kb. 3 millió ember hal meg. A COPD-s betegek száma egyre inkább emelkedik, ami részben a népesség elöregedésének, a dohányzás terjedésének és a környezetszennyezésnek a következménye. A COPD prevalenciájának további növekedése várható a következő 40 évben, és a COPD miatti, illetve azzal kapcsolatos évenkénti halálozás 2060-ra 5,4 millióra emelkedhet. Magyarországon 2021-ben mintegy 200 000 beteget tartottak nyilván, de valójában ennél jóval magasabb lehet a valós esetszám, becslések szerint a felnőtt lakosság 6-8 százalékát érintheti.

Az inhalációs kortikoszteroid megfelelő indikáció esetén alkalmazva csökkentheti a COPD heveny fellobbanásait. Evidenciák vannak arra, hogy a gyakorlatban az ICS-kombinációkat gyakran alkalmazzák olyan esetekben is, amelyekben az előnyük nem bizonyított.

A bronchodilatáció olyan pozitív kimenetekkel köthető össze, amelyek elősegítik azt, hogy a krónikus obstruktív tüdőbetegek fizikai aktivitása fokozódjon.

A tüdő fejlődése és érése komplex folyamat. A respiratorikus panaszok megjelenése és az erőltetett kilégzési másodperctérfogat csökkenése előtt már évtizedekkel korábban jelen lehet a különféle rizikófaktoroknak való kitettség.

A GOLD 2001 óta publikálja a jelentéseit, amelyek az egyik legfontosabb ajánlást jelentik a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kezelését illetően.

A komorbid állapotokkal rendelkező COPD-betegeknél a gyógyszeres kezelési rend egyszerűsítése nem jár a COPD-gyógyszereléssel szembeni adherencia javulásával.

Aktuális szerkesztőnk

Dr. Kerényi Ildikó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1995-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvos Karán.

1996. 01. 02-tól dolgozom a Jósa András Kórházban Nyíregyházán. Kezdetben a II. Pulmonológiai Osztályon, majd 2004. 12. 01-től a kórházhoz tartozó megyei-városi tüdőgondozóban.

2005-ben szakvizsgáztam tüdőgyógyászatból, majd 2011-ben allergológia és klinikai immunológia szakvizsgát tettem.

2013. 05. 02-tól megbízott, majd 2013. 07. 15-től – sikeres pályázat után – kinevezett osztályvezetőként a szakorvosi munkán kívül a megyei-városi tüdőgondozó vezetői teendőit is ellátom.

Szakmai érdeklődési területem az asthma bronchiale, a COPD, valamint a tbc-s betegek ellátásának tárgyköre. Szakmai összejöveteleken rendszeresen részt veszek, mind az országos, mind a regionális rendezvények aktív résztvevője vagyok.

2007-től számos fázis II., III., IV. nemzetközi klinikai vizsgálatban dolgoztam, 2013 óta vizsgálatvezetőként. A vizsgálatok is asthma bronchiale és COPD-témájúak voltak.

Jelenleg is a nyíregyházi megyei-városi tüdőgondozóban dolgozom, mintegy 10 éve gondozóvezető szakorvosként. Mellette a tokaji kistérségi szakrendelő tüdőgyógyászati szakrendelésén járóbeteg-szakellátást is végzek.