2023. március. 28., kedd - Gedeon, Johanna.

A real-world REALITI-A vizsgálat 2 év elteltével kapott eredményei megerősítik a mepolizumab kezelések hatásosságára és biztonságosságára vonatkozó korábbi kedvező eredményeket.

A mepolizumab kezelés a fenntartó orális kortikoszteroid igény jelentős csökkenésével társul, derül ki a multicentrikus, prospektív, real-world REALITI-A vizsgálatból is.

A real-world REALITI-A vizsgálat korai eredményei megerősítik a mepolizumab kezelések hatásosságára és biztonságosságára vonatkozó korábbi klinikai vizsgálati eredményeket.

Azoknál a kontrollálatlan állapotú, súlyos eozinofil asztmás betegeknél, akiknél az omalizumab kezelést mepolizumabra váltották, javult az asztmakontroll, az egészségi állapot, a tüdőfunkció, és csökkent az exacerbatiós ráta, valamint az eozinofilszám.

A mepolizumab-terápia hatásosan mérsékli a súlyos eozinofil asztma tüneteit – bizonyítja egy ausztráliai, real-world vizsgálat is.

A mepolizumab-kezelés hatékonyságát és biztonságosságát elemző REDES–vizsgálat két szempontból kiemelten fontos: 1) a kiindulási eozinofil-szám függvényében vizsgálta a terápiás kimeneteket; 2) dél-európai betegpopuláción végzett vizsgálat volt.

A mepolizumab-kezelés a FIP1L1-PDGFRA-negatív hipereozinofil-szindrómás (HES) betegeknél, 52 héten át tartó folyamatos adagolás után is, kontrollálja a fellángolási rátát és az eozinofil számot. 

Jelenleg semmilyen evidencia nem áll rendelkezésre, ami szerint a glükokortikoid-expozícióban bekövetkező csökkenés összefüggésben állna a toxicitásban bekövetkező csökkenéssel.

A hosszú távú mepolizumab-kezelés abbahagyása – a kezelés továbbfolytatásával való összehasonlításban – az asztmás állapotromlás nagyobb kockázatával és romló betegségkontrollal jár, derül ki egy új, a COMET-vizsgálat alapján végzett elemzésből.

A mepolizumab-kezelés az asztma legsúlyosabb formája esetén is hatásos, mind az exacerbatios ráta, mint az orális kortikoszteroid-igény csökkenését tekintve, derül ki real-world vizsgálati eredményekből is.

Egy retrospektív összehasonlító kohorszban a flutikazon-furoát/vilanterol és a budezonid/formoterol terápiák által biztosított asztma-kontrollt vetették össze. A flutikazon-furoát/vilanterol kombináció kedvezőbbnek bizonyult.

A mepolizumab-kezelés a FIP1L1-PDGFRA-negatív hipereozinofil-szindrómás (HES) betegeknél, 52 héten át tartó folyamatos adagolás után is kontrollálja a fellángolási rátát és az eozinofil számot.

A súlyos eozinofil asztmás páciensek bizonyos kiindulási paraméterei nem befolyásolják a mepolizumab-kezelés hatásosságát, derül ki a MENSA és a MUSCA fázis III. klinikai vizsgálatok post hoc analíziséből.

Az omalizumab-kezelés alatt álló, de kontrollálatlan állapotú, súlyos eozinofil asztmás betegeknél a mepolizumab-kezelésre váltás klinikailag jelentős mértékű javulást idézhet elő több kimenet vonatkozásában is – a kiindulási paraméterektől függetlenül.

1998. óta minden év májusának első keddjén tartják az Asztma Világnapját. A betegség világszerte mintegy 300 millió embert érint.

A súlyos eozinofil asztmás betegek mepolizumab-kezelésének az eredményességét nem befolyásolja a betegek esetleges komorbid állapota - derül ki négy korábbi klinikai vizsgálat post-hoc analíziséből.