hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Miért rossz férfinak lenni?

Az Európai Unió Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága (DG SANCO) megbízásából készült tanulmány - The State of Men's Health in Europe – egyik szerzője elmondja: a férfiak életstílusa problematikus, és valójában egyetlen olyan betegség sincs, amely gender-semleges lenne.

Alan White, aki a férfiak egészségvédelmével foglalkozó professzor az angliai Leeds Metropolitan University-n, a New Scientist-nek adott interjújában elmondta, hogy az aktív korú (15 és 64 év közötti) férfiak közül az EU 27 országában több mint kétszer annyian halnak meg évente (630 000 fő), mint az ugyanilyen korú nők közül (300 000 fő). A trend ehhez hasonló az USA-ban is. Az idő előtti elhalálozás okai olyan betegségek, amelyeknek azonos mennyiségben kéne érinteni a két nem tagjait: szívbetegség, rák, tüdőgyulladás, cukorbetegség stb.

Az óriási különbségnek az az oka, mondja Alan White, hogy a férfiak életmódja problematikus: többet isznak, dohányoznak és egészségtelenebbül táplálkoznak mint a nők, és ha rosszabbra fordulnak a körülményeik, pl. munkanélkülivé válnak, hajlamosabbak öngyilkosságot elkövetni.

Hiba tehát pusztán a biológiai különbségekre visszavezetni a mortalitásbeli eltéréseket, ezáltal ugyanis azt akadályoznánk meg, hogy kiderüljön: nem szükségszerű, hogy ennyi férfi haljon meg fiatalon, ezen halálesetek zöme megelőzhető lenne.

A férfiak eltérő szocializációjuk miatt máshogy reagálnak, ha megbetegszenek, különbséget találhatunk a kockázatvállalásban, a táplálkozási és az egészségügyi ismeretek szintjében, a testsúlyhoz, a mentális és a szexuális egészséghez való viszonyban is. Azt is meghatározza a gender – társadalmi nemünk -, hogy hogyan használjuk az egészségügyi szolgáltatásokat, illetve hogy ezek a szolgáltatások hogyan kezelnek minket – azaz nincs olyan betegség, amely gender-semleges lenne.

Vegyük példának a mentális egészség területét: ha a férfiak problémába ütköznek, gyakran visszahúzódóvá, ingerlékennyé válnak, többet isznak és dohányoznak. Azonban saját maguk nem gondolják, hogy ezzel bármi gond lehetne, úgy vélik: ilyen egy férfi, és kész.

Ha a férfiakat akarjuk elérni, az egészségügyi szolgáltatásokat is másféle módon kell működtetni, hiszen a férfiak nagyobb valószínűséggel éppen akkor dolgoznak, amikor a legtöbb egészségügyi szolgáltató nyitva tart. Több olyan kezdeményezésre van szükség – teszi hozzá a férfiegészség-szakértő -, mint amivel az angliai Newcastle foci klub próbálkozik: éjszakai tollaslabda-meccseket szervez taxisofőröknek és éttermi alkalmazottaknak. Várják a férfi ápolókat és orvosokat is.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés