2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Emmi: a háziorvosoknak is köszönhető a nagymértékű átoltottság

Megbeszélést folytatott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Békássy Szabolccsal, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvossal.

A miniszter folyamatosan figyelemmel kíséri a háziorvosok tevékenységét, így a mai napon elsősorban az oltások beadásáról, továbbá az alapellátás átalakításának helyzetéről történt egyeztetés.

A magyar oltási program egész Európában kiemelkedő, a magyar lakosság átoltottsága duplája az uniós átlagnak, és ebben a háziorvosoknak is nagy szerepe van. Több, mint 5 ezer háziorvosi praxisban oltják hétről hétre a regisztráltakat. A tárcavezető megállapította, hogy a csoportpraxisok és egyéni praxisok működése és további kialakítása rendben zajlik és az azokhoz szükséges műszer – és eszköz igény felmérése is folyamatos.

A megbeszélés kiterjedt arra is, hogy kérje az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos a családi orvosokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot azokkal az idős betegekkel is, akik eddig nem regisztráltak az oltásra, és biztassák őket a regisztrációra.  

Miután a regisztrált idősek 90 százaléka már megkapta az oltást, a háziorvosok már a 60 év alatti regisztráltakat is olthatják, természetesen az egyes kockázati krónikus betegséggel rendelkezőknek elsőbbséget adva. Ehhez maguk a háziorvosi kollegiális vezetők dolgozták ki a szakmai ajánlást.

Jelen helyzetben az oltások beadása elsődleges megelőzési és védekezési eszköz a koronavírus járvány elleni küzdelemben.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés