2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Elérkezett a háziorvosi körzetek újrarajzolása

A következő három évben nagy átalakulások jöhetnek a háziorvosi praxisok területén, írja a Magyar Közlöny nyomán az Mfor.

hirdetés

A szerda este kiadott Magyar Közlönyben megjelent a nyáron már "társadalmi egyeztetésre" bocsátott, Pintér Sándor által jegyzett rendelet "a háziorvosi körzetek ellátásának biztosításával kapcsolatos feladatokról és egészségügyi alapellátások körzetei kialakításának eljárásrendjéről".

Ebből kiderül, hogy a háziorvosi praxisok felügyeletét ellátó praxiskezelő

  • új háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi körzetet (a továbbiakban együtt: alapellátási körzet) hozhat létre,
  • az alapellátási körzet határait módosíthatja,
  • alapellátási körzetet szüntethet meg.

Ehhez először is meg fogják vizsgálni a mostani körzetek működését, elsősorban azt, hogy hol vannak tartósan betöltetlen praxisok, illetve hogy a körzetek megfelelnek-e a jogszabályi feltételeknek, és hogy az önkormányzatok gondoskodtak-e a betöltetlen praxisok esetén helyettesítésről, és azt milyen feltételekkel látja el valaki.

Ha probléma van, akkor a praxiskezelő "egészségügyi alapellátási körzetek átalakítása iránti eljárást folytat le", amelyben figyelembe veszik például az adott körzet és település lakosságának változását, illetve az önkormányzatok javaslatát is, valamint "törekednek arra az meglévő, praxisjoggal rendelkező orvos által ellátott alapellátási körzetet hátrányosan ne érintsen".

A rendelet szombaton lép hatályba – írja az Mfor.

(forrás: Mfor)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!