2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Vizsgálati génterápiás eljárás Parkinson-kór kezelésére

Adenovírusokkal specifikusan megjelölt agyi hálózatot aktivál az új módszer az L-Dopa terápia mellékhatásai nélkül, írja az OTSZ Online.

A Cell folyóiratban jelent meg a Kínai Tudományos Akadémia berkein belül működő Shenzen Institute of Advanced Technology (SIAT) kutatóinak cikke, amelyben egy olyan génterápiás módszert ismertetnek, amely Parkinson-kórban a betegség által érintett hálózatok szelektív manipulálásával képes a központi motoros tünetek enyhítésére.

A középagyi dopaminerg neuronok pusztulásával járó Parkinson-kór világszerte több mint 6 millió embert érint, mára az egyik leggyakoribb neurodegeneratív betegséggé vált az idős populáció körében. A dopaminreceptor D1-et és D2-t expresszáló neuronok (D1-MSN, illetve D2-MSN; medium spiny neurons) a striatumban található neuronok 90%-át teszik ki. Mind a D1-MSN, mind a D2-MSN dopaminerg innervációt kap a substantia nigra pars compacta (SNc) felől, mégis ellentétes szerepet játszanak a mozgásszabályozásban. A D1-MSN-ek, amelyek a globus pallidus belső szegmensére (GPi) és a substantia nigra pars reticulata (SNr) régióját idegzik be, alkotják a közvetlen pályát és elősegítik az akaratlagos mozgást. Ezzel szemben a D2-MSN-ek, amelyek a globus pallidus külső szegmensére (GPe) vetülnek, alkotják az indirekt pályát, és a mozgás gátlását közvetítik. Parkinson-kórban a dopamin kimerülése a közvetlen pálya hipoaktivitását és az indirekt pálya hiperaktivitását okozza, ami jellemző motoros tünetekhez vezet.

Mivel az SNr sűrű projekciót kap a D1-MSN-ekből és nem kap projekciót a D2-MSN-ekből, a kutatók ötlete az volt, hogy a D1-MSN neuronokat szelektíven meg lehetne jelölni retrográd adeno-asszociált vírusok (AAV-k) SNr-be történő befecskendezésével, majd az AAV-k által megjelölt neuronokba kizárólag a neuronális aktivitást szabályozó elemeket lehetne bevinni. A célok elérése érdekében egy új AAV-kapszidot (AAV8R12) fejlesztettek ki a striatumban lévő D1-MSN hatékony jelölésére, valamint egy új, erős D1-MSN-aktivitással rendelkező G88P2/3/7 promótert kapcsoltak hozzá. Az aktiváló gyógyszer szisztémás beadásához illeszkedő rM3Ds kemogenetikai effektorral ez a génterápiás stratégia képes volt a D1-MSN specifikus aktiválására és így a D1-MSN által közvetített direkt útvonal funkciójának felerősítésére.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!