2024. május. 08., szerda - Mihály.

Krónikus fájdalomra is megoldás lehet az agyi stimuláció

Agyi stimuláción alapuló terápiák fejlesztését javasolja a Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja krónikus fájdalom esetén, írja a Qubit.

Az amerikai kutatócsoport a Nature Neuroscience-ben tette közzé első kutatási eredményeit, amik ha nem is kínálnak azonnal használható kezelési megoldást, befolyásolhatják a már zajló, hasonló irányú kutatásokat. Az agyi stimulációval ugyanis nem csak Prasad Shirvalkar és munkatársai foglalkoztak az elmúlt években.

Eddig elvégzett kísérleteikben azt mérték fel, hogy milyen agyi aktivitás párosul a fájdalom különböző erősségi szintjeihez. Az már az első, négy személyen végzett kísérletek alapján is kirajzolódik, hogy a fájdalomnak van mintázata. Ehhez viszont sebészeti úton az agyba ültetett elektródákra volt szükség, amik az elülső cinguláris kéregben (ACC) és az orbitofrontális kéregben (OFC) rögzítették az agyi jeleket.

Hasonló eszközökkel eddig a súlyos, terápiarezisztens depressziót és a Parkinson-kórt próbálták kezelni, a kísérletek nyomán pedig a krónikus fájdalom esetén is megoldás lehet az agyi stimuláció. Az implantátum beültetése viszont csak sebészeti úton lehetséges, ezért egyelőre végső megoldásként tartják számon a kutatók a kezelést, ahhoz pedig, hogy a betegek hozzájussanak, további vizsgálatokra lesz szükség, írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!