2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Áttörték az agy védelmi vonalát

Amerikai kutatók ultrahang és mikroszkopikus buborékok segítségével rést ütöttek az agyat védő vér-agy gáton, hogy nagyobb esélyt kapjanak a túlélésre az egyik legagresszívebb agydaganattól szenvedő betegek, írja a hvg.hu.

Az 1-es fázisú klinikai vizsgálat szerint – melynek eredményt a The Lancet Oncology című tudományos lap közölte – ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy ultrahang segítségével növelhető az agyban a kemoterápiás szer koncentrációja.

A vér-agy gát szerepe annak megakadályozása, hogy a méreganyagok és kórokozók beszivárogjanak a központi idegrendszerbe. Ami azonban az előnye, az a hátránya is, így ugyanis sok gyógyszer nem tud átjutni a védvonalon, így aztán nehezen kezelhetők bizonyos betegségek. Az egyik ilyen a glioblasztóma, ami gyakran kiújul a műtétek után, és jelenleg nincs rá hatásos terápia.

A kutatók alacsony intenzitású hanghullámok, valamint apró, befecskendezett buborékok segítségével sikerült eljuttatniuk a gyógyszert a glioblasztómában szenvedő betegek agyába. Összesen 17 betegnél próbálták ki a módszert. A mérések azt mutatták, a szokásos érték 4-6-szorosával nőtt meg az agyban a gyógyszer koncentrációja.

A betegeknek a korábbi műtétjük során egy apró ultrahangkészüléket ültettek az agyukba, amely segítségével hetente 2-6 alkalommal kezelték őket. Amikor a buborékok elérték az ultrahangot, vibrálni kezdtek, így szétnyomták a vér-agy gát sejtjeit. A kezelést jól tolerálták a betegek, bár néhány mellékhatás fellépett, beleértve a fejfájást és a magas vérnyomást. Jelenleg már folyik a 2-es fázisú vizsgálat, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!